Євген Клопотенко про фермерство, мотивацію інвестувати під час війни та відкриття українцями своєї країни
Через 2-3 роки вже будемо думати про масштабування, поки потрібно відпрацювати модель.
Яке насіння ви будете використовувати? Шукати українське?
Євген Клопотенко: Це ще одне велике питання. В більшості ферм користуються нідерландським насінням. Я цього не розумію. Чому в нас немає свого?
Про насіння будемо говорити пізніше, коли налагодимо модель роботи, коли створимо продукт, тоді будемо його покращувати.
Хоча паралельно спілкуюсь із українськими селекціонерами. Ми раніше з ними працювали, тож будемо вирощувати різні цікаві продукти.
Ви плануєте органічне виробництво?
Євген Клопотенко: Я до цього ставлюсь трохи скептично, саме до сертифікації.
Ось, наприклад, у Києві немає жодного заводу з сортування сміття. Про що можна говорити? Я сортую сміття в ресторані вже півтора року і не знаю, куди далі його подіти. До 24 лютого ще були якісь проєкти, зараз же взагалі тиша. Хоч бери і сам відкривай завод із переробки.
Так, ми будемо вирощувати органічну продукцію, бо ми робимо її для себе. Сертифікат здебільшого потрібен для того, щоб експортувати, оскільки там це має значення. У наших же людей розуміння, що у бабусі на базарі кращий продукт, ніж у магазині «біо».