Використання біорозкладної пластикової мульчі в овочівництві: дослідження – SuperAgronom
Для овочівництва багато аграріїв використовують пластикову мульчу, яка зменшує потребу в гербіцидах, зберігає вологість ґрунту, пом’якшує його температуру, підвищує врожайність овочів. Недолік такої мульчі — неможливість переробки, що, за сучасних умов ведення сільського господарства, потребує пошуку альтернатив.
Про це повідомляє phys.org.
Для цього помічник консультанта з овочевих культур у Коледжі сільського господарства, охорони здоров’я та природних ресурсів (CAHNR) Шуреш Гімайр працює з сільгоспвиробниками штату Коннектикут. Його зусилля спрямовані на впровадження пластикової мульчі, яка біологічно розкладається.
Біорозкладна пластикова мульча була представлена як рішення в 1990-х роках. Сьогодні це екологічно чиста та стійка альтернатива звичайній пластиковій мульчі.
Дослідження підкреслюють негативний вплив пластикової мульчі на навколишнє середовище. Крім того, видалення такої мульчі в кінці вегетаційного періоду є дороговартісним і трудомістким. Зазвичай воно передбачає скошування всіх культур, розпушування країв пластику та підтягування його вгору. Більшість часу пластик мокрий, і всюди бур’яни, що ускладнює процес.
У свою чергу, біорозкладну пластикову мульчу можна заорювати в землю в кінці вегетаційного періоду. Це усуває проблеми переробки та охорони навколишнього середовища. Крім того:
- Біорозкладна мульча наноситься з такою ж швидкістю, як і традиційна пластикова мульча, хоча трохи більш рихло. Наприкінці сезону виробники просто обробляють посіви та біологічно розкладають мульчу в ґрунт, а потім висаджують покривні культури.
- Інвестиції окуповуються великим прибутком, оскільки вона потребує набагато менше праці та виключає витрати на видалення.
Екологічні вимоги щодо такої мульчі включають розкладання 90% на вуглець і воду протягом двох років після заорювання в ґрунт. Решта 10% — це мікробна біомаса, бактерії та гриби, які допомагають розкладати органічні речовини в ґрунті.
Пан Гімайр наразі проводить дослідницькі випробування біорозкладної пластикової мульчі в Коннектикуті, а також польові випробування, щоб оцінити різні аспекти її використання. Зокрема, одне випробування спрямоване на оцінювання впливу біологічно розкладаної мульчі на різні культури, включаючи помідори, оскільки існує занепокоєння, що їх шкірка прилипне до мульчі. Його команда також вивчає довгострокове здоров’я ґрунту після використання біорозкладаної мульчі.
Культури, вирощені за допомогою біорозкладаної мульчі, включають солодку кукурудзу, баклажани, перець, кабачки, брокколі, брюссельську капусту та зелень.
Нагадаємо, на думку фахівців, недостатній інсектицидний захист в сезоні-2022 призвів до розвитку совок у посівах.