Стало відомо, чи вигідно українським аграріям сіяти жито – КУРКУЛЬ

 

Аналітики прогнозують ріст світового ринку жита на 2,2% щороку. Для українських агровиробників цей сегмент надзвичайно вигідний: у них практично немає конкурентів саме по цій нішевій культурі. Про це розповіла Сюзана Григоренко, виконавча директорка «Насіннєвої асоціації України», у матеріалі «Ой, чиє ж то жито, або Чи вигідно сіяти зернову та куди потім продавати», пише Kurkul.com.

За словами експертки, в Україні виробляється значно більше жита, ніж споживається. До початку повномасштабного вторгнення, щоб закрити внутрішні потреби України, необхідно було близько 54-57 тис. т жита. Тоді як на експорт, за даними Мінагрополітики, йшло понад 120 тис. т.

Ріст як по виробництву, так і по експорту почався лише нещодавно. А все завдяки тому, що українські компанії відкрили нові ринки збуту. Так, жито у 2021/22 маркетингових роках активно купували в Іспанії, Туреччині, Польщі.

«Оскільки жито використовують для виробництва хліба, в алкогольній промисловості (з нього роблять віскі, пиво, деякі види горілки) та для комбікормів, то експортні можливості цієї культури дуже різноманітні», — пояснила Сюзанна Григоренко.

За її словами, традиційними країнами-експортерами протягом тривалого часу лишаються Нідерланди (2020-го тут закупили жита на $41,9 млн), Іспанія (2020-го експорт становив $60,8 млн) та Німеччина ($189 млн).

«Цьогоріч дві останні країни по рівню експорту випередили Південна Корея та Японія. Тобто за 2 останні роки географія поставок жита розширилася на далекосхідні країни. Туди постачають як житню солому, жито для виробництва алкогольних напоїв, так і для виготовлення комбікормів чи добрив», — зазначила виконавча директорка асоціації.

За її прогнозами, ще одним сегментом у харчовій промисловості, який зростатиме в найближчі роки, є виробництво житніх хлібців (снеки) та іншої житньої продукції.

«Річ у тім, що в останні роки спостерігається збільшення кількості людей, які мають непереносність глютену, що міститься в пшениці, ячмені та житу. Однак, іноді діти чи дорослі з алергією на пшеницю, не мають жодних реакцій на вироби з жита. Це відкриває нішеві можливості для виробництва житніх харчових продуктів. Тому експорт в країни ЄС, Великої Британії, США, де виготовляється ця продукція, зростатиме», — підсумувала Сюзанна Григоренко.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.


Джерело https://kurkul.com

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra