Лохина може плодоносити майже до ста років – Пропозиція
Марія і Андрій Коновали чотири роки тому заснували у селі Цетуля Яворівського району Львівської області сімейне фермерське господарство «Ягідний край».
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на wz.lviv.ua.
Тепер на площі півтора гектара плекають плантацію лохини. Працюють цілою родиною — допомагають три сини Андрій, Юрій і Роман, а також родичі.
Ідея з лохиною належить пані Марії, чоловік її підтримав. Займається транспортними перевезеннями, а пані Марія працює продавчинею у магазині. Для ведення господарства їм виділили зарослу земельну ділянку, яку 27 років взагалі ніхто не обробляв. Викорчовували пні й дерева, вирівнювали площу. Виготовили проєктну документацію, за якою восени 2018 року посадили перші кущі американської чорниці (так називають лохину). Зараз чотирирічна праця дає результат, з якого радіють усі. Торік теж був урожай, але кущики були наполовину менші, тому й урожай був удвічі менший.
Прямуємо з господинею в поле. Пані Марія охоче показує свою гордість – лохинову плантацію. Насамперед веде до кущів, рясно вкритих ягодами, які вже дозріли на сонці. Ця велика гарна ягода раннього сорту «Дюк». Розпочинає сезон і родить уже на початку липня.
Пані Марія запрошує: «Пробуйте. Ягода дуже смачна й солодка. Вона у нас екологічно чиста, можна їсти і ні за що не переживати».
Укотре переконуюся, що найкращою є ягода, зірвана власноруч прямо з кущика. Велика, гарна, з сизим нальотом. А яка апетитна і як смакує на свіжому повітрі!
Від фермерки дізнаємося, що ягоду зривають тільки вручну, тому що лохину треба збирати вибірково, лише достиглу. У долоню беруть частину грона і зривають тільки ту ягоду, яка легенько відривається. Решту ягід треба залишати, щоб дозрівали.
Сьогодні на родинній плантації росте вже п’ять сортів лохини. Поруч із кущами «Дюка» — кущики з менш зрілими ягодами. Це сорти «Чандлер» і «Нельсон», які дозрівають після «Дюка». А ось «Блюкроп» — середня ягода, найурожайніший сорт, стійкий до хвороб. Ягоди ж найпізнішого сорту «Еліот» ще зовсім зелені.
Пані Марія розповідає, чому обрала саме лохину: «Страшенно люблю землю, грядки, люблю все садити. Найбільше люблю ягоди. Спочатку пробували садити малину. Посадили небагато — п’ять сотих. А біля хати вирішила поекспериментувати і посадила п’ять кущиків лохини. І я в неї просто закохалася, бо вона має дуже гарний вигляд, не обдирає рук, цікаво спостерігати, як вона росте. За правильного підходу й обрізання, підживлення тощо дає результат. Це дуже вдячна ягода. Малина — теж добра ягода, смачна, але, на відміну від лохини, не така транспортабельна».
Перші саджанці сортових культур, як і згодом усі наступні, Марія і Андрій придбали у «Долина-Агро», що є суб’єктом насінництва. Подали документи на державну програму відшкодування вартості саджанців. Це наразі єдина державна програма, якою скористалися у «Ягідному краї», але кажуть, що отримали суттєву підтримку.
Далі почався процес вирощування й догляду. Вчилися з Інтернету, а також багато корисних порад щодо вирощування лохини надав директор «Долини-Агро» Олег Базюк.
Пані Марія розповідає: «Іноді люди думають: купив кущик, запхав у землю і все. Ні, так воно рости не буде. Ягоду треба правильно доглядати. А ще у працю треба вкладати серце й душу».
Тут, зокрема, використовують систему крапельного поливу, удобрюють комплексними добривами, без жодних нітратів та пестицидів. Мусить бути правильна обрізка, відповідний ґрунт. Як з’ясувалося, ґрунти Яворівщини ідеально підходять для вирощування лохини.
Зараз господарство працює без батька, бо він служить у ЗСУ. Тому, наголошує господиня, мусимо працювати вдвічі більше.
«Займатись фермерством розпочала через велику любов до землі, — каже Марія Коновал. — А ще хотіла започаткувати справу, яку можна було би передати дітям. Саме такою є лохинова ферма, адже кущі лохини можуть давати урожай майже до ста років».