Сливовий джем, соломоплетіння та чіберек: поповнився Національний перелік нематеріальної культурної спадщини – SEEDS

Цього тижня до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України внесли три нових елементи: традицію соломоплетіння у Турійській громаді Волинської області, приготування «чіберек» та «янтик» – традиційних страв кримських татар, традиція приготування сливового леквару на Закарпатті, пише SEEDS.

“У солом’яних виробах майстрів Турійщини зашифровані традиції, символи, знання та практики, що стосуються природи і світу. У доробках: різдвяні павуки, іграшки, янголи, тварини, прикраси, сумки, капелюхи. Тут своя символіка: коло – безперервний зв’язок, циклічність поколінь, ангелики – наші охоронці, дзвоники закликають добру звістку, а коник – завжди на успіх”, – зазначають у Міністерстві культури та інформаційної політики.



Чіберек – це те, що нам відоме, як чебурек. А от янтик – теж страва з тіста та м’яса, але від чіберека відрізняється способом приготування. Традиційний варіант виготовлення цих страв зберігається i передається з покоління в покоління практично в кожній кримськотатарській сім’ї.



Леквар- це сливове варення. Варять його достатньо довго, іноді навіть добу в казанах на відкритому вогні. Унаслідок цього повидло набуває темно-синього, майже чорного кольору.



Леквар дають навіть немовлятам. Жителі Закарпаття впевнені, що смаколик має лікувальну дію. Зокрема, вважається, що леквар підвищує імунітет та підтримує організм, особливо у зимовий період. Допомагає леквар і при застудах та хворобах, пов’язаних з травленням.


Джерело https://www.seeds.org.ua

 

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra