Названо критерії вибору сорту озимої пшениці відповідно до зони вирощування – SuperAgronom

Незважаючи на те, що війна спричинила ускладнення з реалізацією аграріями зерна пшениці, ця культура й надалі буде займати одне з провідних місць в агровиробництві, тож вибір оптимальних технологій, в тому числі сортів з оптимальними характеристиками — ще більш актуальний.

Про це йдеться у матеріалі «Чому без озимої пшениці у сезоні 2022-23 не обійтися? Аргументи фахівця» на SuperAgronom.com.

Як зазначає Сергій Старишко, заступник директора корпорації «Степова», хоч експорт зерна наразі ускладнений, але вже є багато напрацювань, щоб розв’язати це питання, тож він буде розширюватися. До того ж, світ буде шукати шляхи доставки зерна, щоб запобігти голоду.

За його словами, в асортименті корпорації «Степова» на сьогодні 9 вітчизняних сортів озимої пшениці одеської та миронівської селекції.

Фахівець радить зважати у виборі сорту на такі характеристики:

  • Посухостійкість

«У північних та північно-західних регіонах водний режим кращий, ніж у Степу, де ми вирощуємо сорти озимої пшениці. Та все ж, до вибору сортів для вирощування і продажу ми завжди підходимо зважаючи на посухостійкість. Волога у нас — лімітуючий чинник. Тож, сорти, які пройшли відбір за критерієм посухостійкості в нас у Степу, будуть добре себе почувати і в інших зонах. Наразі всі сорти озимої пшениці, які продає «Степова» є посухостійкими», — відмітив Сергій Старишко.

Для випробування в компанії беруть по півтонни 5-7 сортів високих репродукцій і висіваючи, порівнюють за посухостійкістю та врожайністю.

  • Висота рослин

У зонах, де багато опадів, Сергій Старишко радить обирати низькорослі сорти або навіть карликові. Оскільки в період дозрівання є ризик вилягання високорослих сортів, особливо, якщо внесена велика кількість добрив. Для Степу карликові сорти не рекомендовані, на що теж є причини.

«Якщо сума ефективних температур навесні буде більшою, ніж зазвичай, що часто спостерігається в Степу, є ризик, що карликові сорти сформують настільки низькі стебла і це унеможливить процес збирання», — пояснив експерт.

Існує тенденція, коли аграрії обирають сорти, які на вегетативну масу використовують дещо менше вологи, більше — на генеративні органи. Тобто більш економно витрачають вологу. В асортименті компанії «Степова» теж є такі. Це новий сорт Фортеця, а також середньостиглі сорти Катруся Одеська, Оранта Одеська і Октава Одеська. Вони не зовсім короткостеблі, але нижчі порівняно до традиційних сортів, висота — 84-95 см (Катруся Одеська) та 104-112 см (Оранта і Октава Одеські).

Для прикладу, висота сорту Фортеця на 20 см нижча від сорту Богдана і становить 90-95 см.

Лідерами продажу серед безостих сортів є Подолянка і Богдана, вони є типово середньорослими, морозостійкі і посухостійкі. Зокрема, Богдана характеризується середньою стійкістю до основних хвороб, не вилягає, має досить товсту соломину, придатна до інтенсивної технології вирощування. Популярна по всій території України.

Подолянка — середньостиглий сорт, який, за словами Сергія Старишка, є більш універсальним. Урожайність цього сорту не знижується навіть за розміщення після соняшника. Тобто, є можливість розміщувати її як за кращими, так і за гіршими попередниками без втрати продуктивності.

  • Стійкість до хвороб

Зважати потрібно на те, що основні хвороби різняться залежно від ґрунтово-кліматичних умов.

«У Степу переважають сажкові хвороби, фузаріоз проявляється лише за умови пізніх опадів. Що стосується сажкових хвороб, вони зберігаються на насінні, а тому важливо купувати його в господарствах, де ведеться постійний контроль за поширенням цих хвороб. У Степовій ми кожні 3-4 роки міняємо протруювач, щоб уникнути прояву резистентності патогенів. Користуємося багатокомпонентними препаратами. Зазвичай, проводимо не менше двох фунгіцидних обробок для боротьби з комплексом хвороб», — каже Сергій Старишко.

Всі сорти озимої пшениці, які вирощують в компанії, характеризуються високими балами стійкості до основних хвороб. Сорти, що не пройшли випробування за критерієм на полях Степової, виключаються для запобігання акумуляції інфекції в ґрунті.

  • Морозостійкість

Особливість Степу — різко континентальний клімат, коли холодно взимку та спекотно влітку. Часто трапляються безсніжні зими.

«Всі сорти, які ми вирощуємо, загартовуються в таких умовах. І якраз-таки клімат є причиною, чому у Степу не користуються популярністю іноземні сорти. Справа в тому, що вони зазвичай вирощуються і проходять випробування у більш м’якому кліматі. Цьогоріч, наприклад, в нас «провалилися» всі іноземні сорти», — пояснює Сергій Старишко.

І додає, що сорти одеської селекції завжди вигідно відрізнялися високою посухо- і морозостійкістю, тому користуються більшим попитом. Миронівські сорти — інший екотип, зазвичай відрізняються високорослістю.


Джерело https://superagronom.com

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra