Сонячні опіки пошкоджують листя рослин на посівах цукрових буряків у Польщі – SuperAgronom

Після спекотної погоди на листках буряка виявлено значні некрози. Вони є наслідком сонячного світла, високих температур і посухи.

Як зазначає Farmer.pl, це наслідки погоди тижневої давнини, тобто дуже високі температури, які викликають швидкі фізіологічні зміни рослин.

Найбільш сприйнятливі до сонячних опіків рослини з великими листовими пластинами. Таким видом є, в тому числі, цукровий буряк, який у жарку погоду втрачає тургор, що природним чином захищає від надмірної транспірації та тяжких наслідків.

Найшвидше «в’яне» буряк на слабших ґрунтах, де не вистачає калію, а також на ділянках з іншими агротехнічними проблемами (плужна підошва, занадто низький рН) або інфекційними (ураженість буряка буряковою нематодою). Однак цього року навіть на зразкових посівах через відсутність опадів і дуже високу температуру до 35 °C у тіні (на полі, а потім на сонці температура перевищувала 50 °C) було спричинено стійке пошкодження тканин листя.

У результаті рослини часто відкидають свої найстаріші листки, які зараз відмирають. Буряк з численними пошкодженнями відтворить розетку за умови наявності вологи. Це на деякий час призупинить розвиток кореневої біомаси.

Це не єдине видиме пошкодження. На великих листових пластинках з’явилися пергаментні плями, які незабаром переростуть в обширні некрози. Іноді їх помилково відносять до грибних захворювань, оскільки через деякий час на некрозах відмерлих тканин можуть розвиватися різні види грибів, які, однак, не мають здатності вражати здорові частини рослин, а тому не створюють загроза посівам.

Це також може стосуватися добре підживлених і зрошуваних посівів. Ці плями часто також є наслідком т.зв. лінзоподібного ефекту. Особливо, коли після дощу з’являється яскраве сонце, і вода, що накопичується на пластині листка, діє як лінза, що фокусує сонячні промені, і, як наслідок, викликає сонячні опіки на листі. Незначне пошкодження листків не повинно впливати на врожайність.


Джерело https://superagronom.com

Відповісти

Ваш email не публікується