Що відбувається на світовому ринку продовольства: ціни на м’ясо, пшеницю і молоко у травні – SEEDS

Згідно з даними звіту Продовольчої і сільськогосподарська організація ООН (ФAO), у травні на світовому ринку подорожчали пшениця, курятина та рис. Натомість, ціни на молочні продукти та рослинну олію зменшились, повідомляє SEEDS.

У травні 2022 року Індекс продовольчих цін ФАО в середньому становив 157,4 пунктів, що на 0,6 відсотка менше, ніж у квітні. Проте показник індексу, що відстежує щомісячні зміни світових цін на кошик продовольчих товарів збільшився на 22,8 відсотка в порівнянні з травнем 2021 року.

Індекс цін ФАО на зернові зріс на 2,2 відсотка порівняно з попереднім місяцем. Лідируючі позиції зайняла пшениця, ціни на яку зросли на 5,6 відсотка порівняно з квітнем і на 56,2 відсотка в порівнянні з відповідним значенням роком раніше.

Міжнародні ціни на пшеницю, що лише на 11 відсотків нижче рекордного рівня, досягнутого в березні 2008 року, зросли у відповідь на заборону експорту, оголошену Індією, а також занепокоєння стосовно стану посівів культур в кількох провідних країнах-експортерах, разом із зниженням перспектив виробництва в Україні через війну. Світові ціни на рис також зросли, тоді як ціни на грубе зерно знизилися на 2,1 відсотка, а ціни на кукурудзу впали ще більше завдяки незначному покращенню стану посівів в Сполучених Штатах Америки, сезонні поставки з Аргентини та наближення сезону урожаю кукурудзи в Бразилії.

Індекс цін ФАО на рослинну олію знизився на 3,5 відсотка з квітня, але все ще помітно вищий в порівнянні з рівнем минулого року. Ціни на пальмову, соняшникову, соєву та ріпакову олії знизились, що частково спричинено скасуванням короткострокової заборони Індонезією на експорт пальмової олії та слабкого світового попиту на імпорт сої та ріпакової олії через підвищення їхньої вартості впродовж останніх місяців.

«Експортні обмеження створюють ринкову невизначеність і можуть призвести до стрибків цін та підвищення цінової волатильності. Зниження цін на олійні культури показало, наскільки важливо усунути обмеження і дозволити експорту рухатися в своєму режимі», – зазначив головний економіст ФАО Максімо Тореро Каллен.

Індекс цін ФАО на молочну продукцію також знизився на 3,5 відсотка в порівнянні з попереднім місяцем. Найбільше впали ціни на сухе молоко через невизначеність ринку, спричинену тривалими карантинними обмеженнями у Китаї в результаті спалаху COVID-19, тоді як потужний рівень продажів в секторі роздрібної торгівлі та високий попит з боку ресторанів у Північній півкулі запобігли значному падінню цін на сир, незважаючи на ослаблений світовий попит на імпорт. Ціни на вершкове масло також знизилися через ослаблення імпортного попиту на тлі покращення експортних поставок.

Індекс цін ФАО на цукор знизився на 1,1 відсотка в порівнянні з квітнем завдяки рекордному врожаю в Індії, який підтримав перспективи глобальної доступності цукру. Ослаблення бразильського реала по відношенню до долара США, а також зниження цін на етанол також посприяло зниженню світових цін на цукор.

Разом з цим індекс цін ФАО на м’ясо встановив новий рекордний максимум, збільшившись на 0,6 відсотка в травні, незважаючи на те, що світові ціни на яловичину залишалися стабільними, а ціни на свинину впали. Підйом був викликаний різким зростанням міжнародних цін на м’ясо птиці, що відображає перебої в ланцюжках постачання в Україні та нещодавні випадки пташиного грипу на тлі зростання попиту в Європі та на Близькому Сході.

Світове виробництво та споживання зернових йде до скорочення

Попередні оцінки світового виробництва зернових у 2022 році вказують на ймовірне зниження, вперше за чотири роки, до 2 784 мільйонів тонн, що на 16 мільйонів тонн менше від рекордного виробництва у 2021 році, згідно з останнім звітом ФАО про попит і пропозицію зернових, випущеним сьогодні.

Найбільш значне зниження передбачається для кукурудзи, за нею йдуть пшениця та рис, тоді як обсяги виробництва ячменю та сорго, ймовірно, зростуть. Прогнози базуються на стані уже засіяних культур, а також подальших планів посіву.

Прогнозується також незначне зниження світового використання зернових у 2022/23 році, приблизно на 0,1 відсотка порівняно з показниками 2021/22 року – до 2 788 мільйонів тонн, що стане першим скороченням за 20 років. Таке зниження в основному пов’язують з очікуваним зменшенням використання пшениці, грубого зерна та рису саме у кормах, тоді як глобальне споживання зернових продуктів харчування, як очікується, зростатиме, ідучи в ногу з тенденціями світового населення.

Прогнозується, що світова торгівля зерновими скоротиться на 2,6 відсотка з рівня 2021/22 року до 463 мільйонів тонн, що є трирічним мінімумом, незважаючи на те, що перспективи міжнародної торгівлі рисом залишаються позитивними.

Нові прогнози вказують на зниження запасів, внаслідок чого співвідношення світових запасів зернових до їхнього використання впаде до 29,6% у 2022/23 році в порівнянні з 30,5% у періоді 2021/2022 років. Цей новий рівень буде найнижчим за дев’ять років, але все ще значно перевищує 21,4-відсотковий мінімум, зареєстрований у 2007/08 році. Очікується, що найбільше знизиться рівень запасів кукурудзи, тоді як запаси пшениці зростуть.

ФАО також оновила свої оцінки щодо світового виробництва зернових у 2021 році, яке зараз зросло на 0,9 відсотка порівняно з попереднім роком, а також щодо використання зернових у 2021/2022 роках, що зросло на 1,1 відсотка.

 


Джерело https://www.seeds.org.ua

Відповісти

Ваш email не публікується