Стало відомо чому нинішньої зими в Україні можуть загинути до 40% бджіл – SEEDS

Січень – середина періоду зимового спокою бджолиних сімей: у 2021 році в Україні бджоли провели останні осінні обльоти у 20-х числах жовтня у північних областях – перших числах листопада на півдні і південному сході.

До Нового року погодні умови сприяли стійкому проходженню зимівлі бджіл: добова температура поступово знизилася від +10 ℃ до -5-7 ℃ без різких перепадів. При цьому на окремих пасіках фіксували загибель 5-10% сімей.

Про це розповів співвласник ТМ «Знатний Мед» Валерій Курейко, пише AgroTimes. 

Але потім погода приготувала неприємні сюрпризи. Вже у новорічну ніч температура піднялася за добу на 10-15 градусів – від -7 ℃ до +5-8 ℃. Це призвело до розширення бджолиних клубів, розповзання бджіл по вуликах. Такі перепади згубно впливають на стан зимівлі, зазначив він.

Бджоляр прогнозує до кінця зими ще 5-7 перепадів температури, що може негативно вплинути на стан сімей: температурні гойдалки призводять до того, що до кінця березня бджоли підходять слабшими, з меншим запасом кормів.

Як правило, клуб переміщується далі від входу, а за підвищення температури до +10 ℃ на 1-2 дні може початися передчасна поява розплоду. Бджолярі не можуть кардинально допомогти бджолам у безполітний період – для повноцінного обльоту й огляду сімей температура повітря має бути вищою за +14 ℃.

«Усі ці чинники можуть призвести до загибелі до 35-40% бджолосімей, що змусить бджолярів вкладати значні ресурси у відновлення пасік, лікування бджіл від хвороб, підтримання ослаблених сімей і  уповільнить розвиток галузі, – вважає Валерій Курейко. – Цьому бджолярі змушені дати раду самі, без фінансової й організаційної підтримки».

Експерт зауважив, що у багатьох країнах Європи й Америки втрата бджолосімей у певні роки за підсумками зимівлі становить від 30-50%. При цьому є якісний ветеринарний контроль, страхування ризиків, суттєва фінансова й організаційна підтримка як із боку профільних асоціацій, так і з боку держави. Все це допомагає швидко відновити втрати та нарощувати обсяги галузі та виробництво продукції.

 


Джерело https://www.seeds.org.ua

Відповісти

Ваш email не публікується