Що приготувати на Різдво: ідеї для традиційної вечері – SEEDS

Святвечір в Україні споконвіку супроводжувався древніми обрядами та традиціями. Господарі встановлювали дідуха, згадували предків та говорили традиційні примовляння з побажаннями гарного врожаю на наступний рік. Традиційним був і стіл українців. Щоправда всі страви на ньому були пісними, адже піст закінчується 7 січня. Якщо ви вирішили приготувати вечерю в національному стилі – тримайте кілька порад від SEEDS.

Тим, хто вирішив приготувати 12 страв, не обов’язково проводити увесь день на кухні. Справа у тому, що до переліку цих страв належать і напої, і хліб та калачі.

Те, що у традиційному варіанті страви мають бути пісними, дещо ускладнює завдання. Утім, все складно лише на перший погляд, адже можна приготувати кілька видів риби, вареники з кількома типами начинок, деруни, гриби, картоплю, тушковану капусту, овочеві голубці чи квасолю, пісний борщ, поставити на стіл свіжі овочі. Разом з узваром та хлібом набереться 12 страв.

Запечена риба

Здорова і пісна, а головне, проста у приготуванні страва – запечена риба. Можна взяти будь-яку білу рибу (палтус, хек, дорадо). Приправи: сіль та перець за смаком, петрушка, кріп, лимон та оливкова олія. Поріжте рибу дрібними шматочками і маринуйте в суміші спецій та подрібненої зелені протягом 15-20 хвилин. Запікайте в духовці при температурі протягом 25 хвилин. Різдвяна страва готова. Смачного!

Кутя

Не варто забувати про головний кулінарний символ свята – кутю. Традиційно її основою є пшениця. Її варто замочити з вечора, щоб швидше приготувалась. І навіть після цього пшеницю варять близько трьох годин. Зазвичай, додають до готової пшениці мед, мак, сушені чи свіжі яблука, волоські горіхи. Утім рецепт можна “розбавити” смачними сучасними вкрапленнями, як-от цукати, різні типи горіхів та сухофруктів.

 


Джерело https://www.seeds.org.ua

Відповісти

Ваш email не публікується