Далеко не всі фермери знають технологічні особливості зберігання овочів – SEEDS

Вчасна консультація дорогого варта і може заощадити чимало грошей під час зберігання овочів. Про це йшлося під час нещодавнього семінару для українських картоплярів, пише SEEDS з посиланням на EastFruit.

«Ми постачаємо голландську технологію зберігання. Вона поєднує в собі декілька факторів: максимальну ефективність і мінімальне енергоспоживання. Коли ми прийшли на український ринок в 2005-2006 роках, тоді енергозбереження нікого не цікавило. Місцеві аналоги споживали і споживають мегавати енергії, тоді, як голанці на той час вже рахували гроші. Споживання електроенергії системами зберігання напряму вливає на собівартість продукції. Тому ефективність роботи обладнання – ключовий момент.

Разом з компанією «Агріко» ми провели семінар для ключових клієнтів цієї компанії, щоб обговорити проблеми, які виникли у цьому сезоні, а вони були абсолютно у всіх. Ми співпрацюємо з компанією «Агріко» більш ніж 10 років. Саме «ВанДайк Технікс» поставляв для них більшість обладнання для зберігання картоплі», – розповів Андрій Марущак, комерційний директор компанії «ВанДайк Технікс».

На жаль, сьогодні далеко не всі фермери знають технологічні особливості зберігання овочів.

«Скільки сушити і для чого? Деякі компанії кажуть, що сушити картоплю потрібно 2-3 тижні, а то і місяць. А чи завжди це потрібно робити? Насправді все це визначає технолог виробництва. Коли такого експерта в господарстві немає, тоді запрошують нас для консультації. Скільки сушити залежить від дуже багатьох факторів: земля, сорти, умови викопування. І це ціла технологія.

Дехто вважає, що картоплю краще продувати під час зберігання. Але чи потрібно це робити і з якою інтенсивністю – все це технологічні особливості, про які знають далеко не всі постачальники обладнання. В деяких випадках від сушки потрібно взагалі відмовитися», – наголошує експерт.

Зібраний врожай далеко не завжди потрібно сушити, або продувати з посиленою інтенсивністю, інакше втрати ваги будуть істотними.

«Не всі довіряють, мовляв, в іншій компанії нам радили сушити картоплю 4 тижні. Однак сушка передбачає вентилювання майже 24 години на добу. В цей самий час ви видаляєте вологу з продукту. Деколи три дні вентилювання видаляють 1% вологи. Якщо у вас є тисяча тонн картоплі, 1% – це доволі великі гроші. Якщо порахувати 3 дні вентилювання і видалення 1% вологи з 1000 тон – це 10 тонн. Якщо порахувати вартість такої кількості картоплі бодай по 5 гривень, отримаємо 50 тисяч гривень. А питання лише у декількох днях. До того ж фермери не враховують, що під час такої сушки суттєво псується товарний вигляд картоплі.

«ВанДайк Технікс» – експерти в цьому питанні. Якщо в господарстві немає технолога, ми можемо порадити скільки потрібно сушити картоплю і чи потрібно взагалі. Переважно ми консультуємо людей, які мають наше обладнання, адже технологічні параметри нашого обладнання ми знаємо 100%», – акцентує Андрій Марущак.

Вчасна консультація дорогого варта. Іноді саме у сховищі можна вирішити чимало проблем, які виникли з картоплею у полі, і врятувати зібраний врожай.

«Якщо ми отримали проблеми на полі, ми можемо знизити їх вплив у сховищі. Звісно, що в сховищі неможливо суттєво покращити помилки, які були на полі, там картоплярі виконують 90% роботи, але маючи професійне обладнання, значно ситуацію покращити все таки можливо. Абсолютної панацеї немає. Неможна загрузити до сховища некондиційний товар, а тримати гарну товарну картоплю. Але можна не допустити багатьох помилок зберігання, які можуть зіпсувати навіть якісний врожай. Наприклад можна запобігти, щоб картопля не «потекла» і не заразила ті бульби, які зберігаються поряд», – каже експерт.

На жаль, українські агровиробники нехтують такими консультаціями, або ж довіряють винятково іноземним консультантам.

«ВанДайк Технікс» підтримує абсолютно всіх свої клієнтів, навіть закордонних замовників. Деякі з них консультуються з нами протягом 7-15 років. В Україні додатковими консультаціями користуються хіба що тільки 1%. Більшість фермерів нехтують ними, або ж вважають, що такі послуги мають надаватися безкоштовно. Це традиція не тільки України – це біда всіх пострадянських країн. У нас немає традиції платити за консультації.

Коли український агрохолдинг хоче отримати консультанта, він платить гроші, якщо такий консультант приїжджає з Голландії, Німеччини, Франції – байдуже звідки. Але, якщо це український консультант, всі чомусь думають, що його послуги повинні бути безкоштовними. Це неправильно. Українські консультанти мають отримувати такі ж гроші, як закордонні експерти. Особливості українських умов знає тільки та людина, яка знаходиться тут», – переконаний Андрій Марущак, комерційний директор компанії «ВанДайк Технікс».

З’явилися додаткові питання щодо зберігання картоплі та овочів?
Телефонуйте: +38 098 271 70 70
Пишіть: VanDijkTechn@gmail.com

 


Джерело https://www.seeds.org.ua

Відповісти

Ваш email не публікується