Новий сезон у зоні ризику: чому українські фермери досі не закупили добрива – SEEDS

Погода не перестає дошкуляти українським картоплярам. Через неї звичні добрива перетворилися на черговий виклик з неприємними наслідками. Сьогодні багато українських фермерів досі не закупили добрива, і наступний сезон для картоплярів стане справжнім сюрпризом, розповів в інтерв’ю для SEEDS директор компанії «Агріко Україна» Микола Гордійчук.

– Питання використання добрив – одне з найактуальніших для фермерів всього світу. Чи змінились пріоритети серед українських картоплярів?

– Шляхи використання добрив в Україні змінилися. Це пов’язане з тим, що цьогоріч фермери пройшли через складні погодні умови. Засушливе літо призвело до того, що багато добрив не розчинилися у ґрунті, і, відповідно, не були засвоєні рослиною.

Коли ми проводили підкопи в липні та на початку серпня в різних регіонах України, ми побачили гранули добрив, які як потрапили до ґрунту навесні – так там і залишились. Коли восени пішли дощі, ці добрива почали розчинятися. Картоплина відчула запаси живлення і продовжила рости.

Через це в 2021 році ми бачимо дуже багато вторинного росту картоплі. Саме він призвів до того, що ця картопля погано зберігається. У такої картоплі не сформувалася повноцінна шкірка, через що бульби отримали набагато більше механічних травмувань. Як наслідок, у картоплі з’явилось чимало хвороб.

Відтак, фермери почали дедалі частіше шукати швидкорозчинні або водорозчинні та безхлорні добрива. Українські фермери зрозуміли – краще заплатити на 50% а то і вдвічі дорожче за добрива, які спрацюють, ніж за ті добрива, в яких вони не певні.

Фермери, які вирощують картоплю, почали активніше працювати з добривами «по листу». Всі звикли, що в Україні більшість добрив використовують традиційно. Ми додаємо їх перед посадкою. Кидаємо їх в ґрунт під час посадки, або використовуємо аміачні селітру під час підгортання.

Добрива «по листку» працюють протягом всього сезону. Ми даємо старт рослині на початку сезону. Потім, аналізуючи чого не вистачає картоплі для росту, додаємо азот, фосфор, калій або магній, цинк і бор під час сезону вегетації.

– Вибагливість фермерів поширюється тільки на вибір добрив?

– Ми помітили, що останні два сезони фермери почали більш прискіпливо ставитись до вибору постачальника добрив не менше, аніж до вибору самих добрив.

Нещодавно подорожчав газ. Оскільки ціни на основні азотні добрива залежать саме від газу, суттєво збільшилась і ціна на ці добрива.
Сьогодні багато українських фермерів досі не закупили добрива. І наступний сезон для картоплярів стане справжнім сюрпризом в плані азотних добрив.

У минулому сезоні ми купували, скажімо, калій хлористий по 11-12 тис грнт, сьогодні ми закупили його для свого господарства вже по 18 тис грнт. Аміачна селітра коштувала у минулому сезоні 10-13 тис грнт. Сьогодні найнижча ціна, яку можна знайти на неї – 26 тис грнт.

– Чи можна обрати такі сорти картоплі, які допоможуть фермерам зменшити використання добрив?

– Наразі ми якраз працюємо над цим питанням з нашими партнерами постачальниками добрив. Ми зробили аналізи ґрунту, виходячи з чотирьох сортів картоплі, які плануємо вирощувати на обраній демонстраційній ділянці. Під кожен сорт ми розроблюємо свою індивідуальну систему живлення.

Можливо вона буде схожою у загальних рекомендаціях, але відрізнятиметься за кількістю мікроелементів і живленням, чи матиме відмінності по азоту. Окремі сорти картоплі потребують азот на певних етапах вегетації та в різній кількості. Цей проєкт щойно стартував. Більше про нього ми розповімо вже ближче до посадки – навесні. В умовах дефіциту добрив, це питання стає одним з пріоритетних.

– Чи змінилися пріоритети українських фермерів щодо вибору сортів картоплі останнім часом?

– Останні кілька років ми бачимо, що попитом користуються ранні, середньоранні сорти. Вони встигають сформувати врожай до настання високої температури. Ринок сьогодні вимагає сортів на переробку, тому що ми рухаємось у бік Європи, в плані споживання переробленої продукції. Сьогодні це картопляні чіпси і крохмаль.

Але з часом, я переконаний, що це ще буде картопля фрі. Це той ринок, який сьогодні росте у всьому світі. Але в Україні сьогодні виробництва такої картоплі немає. Однак це дуже перспективний ринок. Питання часу, коли хтось на цей ринок зайде і зможе запропонувати якісну продукцію.

 


Джерело https://www.seeds.org.ua

Відповісти

Ваш email не публікується