Озимий горох має перспективи до збільшення посівних площ – AgroTimes

За останні п’ять років українсбкі сільгоспвиробники на рівні з озимими зерновими культурами та ріпаком почали висівати також і озимий горох. Багато науковців вбачають у ньому нову перспективну рослину, яка за вдалого підходу може конкурувати із традиційними озимими.

Про це повідомляє ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області.

Як зазначається, основною перевагою гороху озимого є те, що використовуючи зимову вологу, він встигає розвинутись ще до настання літньої посухи. Після перезимівлі, на початку весни, культура вже має добре розвинуту кореневу систему, яка сягає глибини близько 10 см, в той час, як горох ярий в цей період зазвичай тільки починає висіватись.

Слід зазначити, що в умовах півдня України зазвичай спостерігається різке підвищення температури повітря. Через це протягом літньо-осіннього періоду ймовірне посилення та поширення посух, так що сівба культур відбувається пізно, коли в ґрунті з’являється волога, сіють навіть у листопаді. Пізні строки сівби для гороху озимого є більш сприятливими, оскільки він добре реагує на скорочення тривалості світового дня та інтенсивно розвивається за умов понижених температур.

Із представлених 55 сортів гороху вітчизняної та іноземної селекції, які є в Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення по Україні станом на 2021 рік, зареєстровано лише два сорти гороху озимого.

Це сорт гороху посівного озимого НС Мороз – сорт створено науковцями-селекціонерами Сербії, оригінатором є Інститут рільництва і овочівництва, м. Новий Сад. НС Мороз – озимий сорт білкового гороху, призначений безпосередньо для виробництва зерна. Сорт створено методом «педігрі», тобто відбору із гібридної популяції. Сорт ультраранній, рівномірного достигання. Цей сорт добре переносить низькі температури, на рівні озимої пшениці по стійкості до низьких температур в умовах України. Потенційна урожайність – 4-6,2 т/га.

Другий сорт, який внесений до Державного реєстру сортів України в 2020 році – це сорт гороху озимого Космай, кормового напрямку використання, підходить для зони Лісостепу, Полісся. Дуже стійкий до низьких температур і толерантний до розповсюджених захворювань. Витримує температуру – 15 ° С без снігового покриву. Він використовується для годівлі жуйних тварин, у змішаному посіві зі злаковими або в чистому вигляді, а також для зеленого добрива в садах і виноградниках. Висота рослини 109,4-128,5 см, нестійкий до вилягання. Потенційна урожайність становить 4,67-8,67 т/га.

Раніше повідомлялося, чому «Карат плюс» на Дніпропетровщині віддає перевагу озимому гороху.


Джерело https://agrotimes.ua/

Відповісти

Ваш email не публікується