Полинове вино та сливовий леквар: 60 продуктів увійшли до Атласу «Ковчег смаку України» – SEEDS

В Україні з’явилась своєрідна “Червона книга” для автентичних страв, гастрономічних традицій та порід тварин, які зникають. Це – Атлас “Ковчег Смаку України”. Наразі до переліку унікальних страв та продуктів входить 60 найменувань з різних регіонів. Відбирати “учасників” Атласу допомагали італійські фахівці, повідомляє SEEDS.

Серед цікавих продуктів, що увійшли до переліку – полинове вино, причорноморська південно-бессарабська козяча бринза, гуцульська овеча бриндзя, пажатник простертий (Trigonélla procúmbens), шовдарь, вурда, сливовий леквар (повидло), контабас (настоянка на бруньках смородини),Вилковський виноград Новак, бура карпатська корова, та ін., пише Віртуальний музей “Вітрина Закарпаття”.

Атлас “Ковчег Смаку України” презентували минулого тижня у Києві. Уперше подібне видання створили у 1996 році в Італії. У квітні цього року Університет гастрономічних наук Полєнцо, Університет Венеції підписали з Київським національним університетом імені Тараса Шевченка угоду щодо підтримки у створенні українського “Ковчега Смаку”.

“Ковчег смаку України” – проєкт Slow Food Ukraine. Чому це так важливо? Тому що ці продукти отримують друге життя. Вони стануть локальними брендами, об‘єктами гастрономічної спадщини, гастрономічної дипломатії та гастротуризму. Шефи Альянсу кухарів Slow food знайдуть нове життя для цих продуктів у меню своїх ресторанів”, – йдеться на сторінці “Дорога вина та смаку Української Бессарабії”, організації, яка об’єднує виробників локальних вин та традиційних продуктів.


Джерело https://www.seeds.org.ua

Відповісти

Ваш email не публікується