Помилки під час монтажу сховищ: як фермерам уникнути втрат плодоовочевої продукції? – SEEDS

Виробники плодоовочевої продукції прагнуть зменшити витрати на закупівлю посадкового матеріалу, догляд за рослинами, зберігання та ін. В Україні діє постанова Кабінету Міністрів від 15.07.2005 № 587 “Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства”, яка передбачає до 50% компенсації витрат на нове будівництво та реконструкцію холодильників, цехів первинної переробки, об’єктів із заморожування, та все ж виробники при плануванні витрат на сховище намагаються якомога більше заощадити. Але існує тонка межа співвідношення ціни та якості, перетинати яку не варто.

Як же знайти цю межу, щоб сховища та холодильні склади для плодоовочевої продукції відповідали сподіванням виробників та допомагали максимізувати термін зберігання, в коментарі для SEEDS розповів фахівець ринку рішень для зберігання продукції, а також провідний фахівець монтажу холодильного та кліматичного обладнання Сергій Дерев’янко. Сергій — керівник монтажної служби «‎Alternative Technologies PF», компанії, яка вже понад 10 років працює в галузі холодильного та кліматичного обладнання та співпрацює з більш ніж 60 світовими виробниками та постачальниками техніки.

Оснащення місць для зберігання овочів та фруктів складається з кількох етапів: звернення клієнта (фермера, виробника) до постачальника технічних рішень; формування технічного завдання; проектування та підбір обладнання та його постачання; монтаж та запуск обладнання, навчання персоналу; гарантійне та сервісне обслуговування обладнання.

Але навіть якщо виробник плодоовочевої продукції обрав якісне обладнання для зберігання, монтаж обладнання некваліфікованими працівниками, може призвести до неправильної його роботи та колосальних втрат. Наприклад відхилення вологості на кілька відсотків чи відхилення температури лише на декілька градусів може призвести до зростання втрат ваги товару у рази.

— Монтаж холодильного обладнання — досить складний технологічний процес. Що варто знати про нього аграрним виробникам?

Монтаж холодильного обладнання не може бути здійсненим без проектної документації. Також дуже важливим є обрання правильного технічного рішення, та підбір обладнання. Без цього неможливо здійснити якісний монтаж та запуск роботи обладнання. Не менш важливим також є правильний вибір систем курування, автоматики та витратних матеріалів. Тому в першу чергу перед закупівлею обладнання, та матеріалів краще звернутись до фахівців, для отримання проекті холодильного обладнання..

— Яких втрат можуть зазнати фермери через помилки монтажу? Як цього уникнути?

— Серед найпоширеніших помилок — неправильний вибір обладнання, недотримання технологічних рішень, неправильний підбір діаметрів фріонопроводів і т.д.. Іноді це можна виправити, а іноді доводиться тільки повністю перероблювати, що в кінцевому результаті виходить набагато дорожча, аніж відразу виконати правильно.

Нам також іноді доводилось виправляти помилки інших постачальників та монтажників холодильного обладнання. Для кількох замовників ми здійснювали аудит з монтажу та підбиранню обладнання. Деяким клієнтам доводилось повністю переробляти проекти, оскільки у них обладнання було встановлено з багатьма помилками.

До питання вибору постачальника варто підходити дуже відповідально, адже через некоректну роботу обладнання можна втратити урожай, що перебуває на зберіганні. Також через неправильний монтаж доведеться переобладнувати сховища, а це додаткові витрати. Таким чином, зекономивши на проекті чи обладнанні, можна втратити набагато більше.

Щоб такого не трапилось, головне — вибрати надійного постачальника рішень для зберігання. Основна порада — звертати увагу на репутацію компанії. У цьому виробникам плодоовочевої продукції може допомогти консультація з іншими гравцями ринку, яким вже встановили обладнання, або навіть пошук в мережі: досвід роботи на ринку, відгуки, сайти, соціальні мережі.

За моїм переконанням, кадри вирішують все. Наприклад нам, наявність власного інженерного відділу з багаторічною експертизою дозволяє реалізовувати проекти будь-якої складності, з урахуванням технічних особливостей кожного проекту.

Зберігання це обов’язковий елемент збереження якості продукції і можливості для фермера продавати свій продукт протягом тривалого часу, це конкретна перевага. Тож, якщо у вас з’явилися питання щодо постачання та встановлення холодильного обладнання? Звертайтесь до фахівців компанії «‎Alternative Technologies PF»:

пошта: info@alttech.com.ua
телефон: +38 (093) 473 24 00

 


Джерело https://www.seeds.org.ua

Відповісти

Ваш email не публікується