Щоб розробити якісну технологію зберігання овочів, потрібно 20 років досвіду – SEEDS

Виробництво картоплі та овочів — це не лише висаджування, догляд та збір урожаю. Це ще й зберігання, яке є невід’ємною ланкою в овочівництві. Кожен окремий продукт (картопля, цибуля, морква та ін.) вимагає специфічних умов. Варто налаштовувати конкретну температуру, вологість, при наявності спеціального обладнання. У цьому випадку коливання температурного режиму навіть на один градус може стати фатальним для урожаю. Наприклад, при зберіганні картоплі варто дотримуватися вологості 90-95%, та температури від 3 до 8 градусів (залежно від сорту та призначення). Якщо ж тримати продукт у не пристосованих сховищах, втрати можуть сягати 20-40%.

Щоб таких помилок не траплялось, а фермери не втрачали продукцію, сховища мають бути спроектовані з урахуванням усіх умов та потреб конкретної культури, а техніка має бути точною.

Як справи з такими технологічними рішеннями в Україні та що краще обирати, в інтерв’ю для SEEDS розповів Андрій Марущак, комерційний директор “Ван Дайк Технікс”, підприємства, створеного в 2007 році як підрозділ компанії Van Dijk Technics Holland в Україні. Van Dijk Technics Holland вже 30 років постачає провідні голландські технології для зберігання цибулі, часнику та інших овочів, а також картоплі на міжнародному ринку.

«Українські компанії намагаються зайти на ринок технологій зберігання і, як правило, пропонують дуже дешеві і не технологічні рішення. Але частіше за все через один-два сезони ефективність такого об’єднання показує себе не з кращого боку. Це відбувається, зокрема, через брак досвіду, оскільки, щоб розробити якісну технологію, наприклад, для технологічного обладнання для зберігання, потрібно як мінімум 20 років. Ми ж постачаємо голландське обладнання, яке виготовляють виробники та розробники і дослідники технології, що мають кілька десятиліть досвіду на цьому ринку»‎, — говорить Андрій Марущак.

Щодо найкращих пропозицій на ринку, фахівець зазначає: «‎На сьогодні альтернативи по зберіганню овочів та фруктів, голландському обладнанню не існує. Для того, щоб зберегти продукцію якісно, недостатньо встановити три вентилятори. Потрібно напрацювати технологію. Знати, як правильно встановити обладнання, технологічні особливості того чи іншого продукту та типу зберігання, розуміти чому таке рішення буде кращим для того чи іншого сховища і т.д.‎»‎

За словами Андрія Марущака, успішні постачальники технічних рішень зосереджуються на одному напрямку. Саме в цьому секрет їх успіху.

«Зараз ми спостерігаємо в Україні сегментацію бізнесу. Я вважаю, що це правильно — це світовий, європейський шлях. Тобто компанії повинні розділятися і зосереджуватися на одному напрямку. Не варто братися одразу за все. Варто робити щось одне, але дуже добре. Якщо, наприклад, компанія розуміється на овочах, їх зберіганні й т.д., то навряд вона буде володіти такими ж хорошими знаннями і технологіями щодо зберігання м’яса чи особливостей холодильних систем для супермаркетів чи м’ясокомбінатів і навпаки. Це інші продукти, це інші рішення. Не може одна компанія зробити дуже добре все. Охопити все неможливо‎ і не потрібно намагатися. В історії ми знаємо багато прикладів: колись була одна, дуже велика, держава, яка хотіла виробляти все і, ми знаємо, де та держава тепер. Продукти, що вона виробляла, були неконкурентні на світовому ринку. Також ми знаємо приклад Нідерландів, які спеціалізуються на овочах, фруктах, ягодах, чи Німеччини, яка спеціалізується на автомобілях та важкій промисловисті, але рішення для овочів та фруктів купує у Нідерландах»‎, — зазначає Андрій Марущак.

З питань постачання якісних технологій для зберігання, сортування та пакування овочів звертайтесь:

Тел.: +38 098 271 70 70
VanDijkTechn@gmail.com

 


Джерело https://www.seeds.org.ua

Відповісти

Ваш email не публікується