Як визначають ступінь стиглості яблук – AgroTimes

Загальноприйнятою є думка, що для зберігання придатні яблука з умістом сухих розчинних речовин не нижче 12%. Найпоширеніший — хімічний метод визначення стиглості за показником ступеня деградації крохмалю, або йод-крохмальна проба.

Про це повідомляє журнал «Садівництво по-українськи».

Під час росту кількість крохмалю у плодів зростає, а за дозрівання він перетворюється на цукор. За зміною його вмісту можна об’єктивно встановити строки збирання врожаю, зазначає у статті Людмила Шевчук, д-р с.-г. наук, член-кореспондент НААН України, співробітниця Інституту садівництва НААН.

Метод базується на властивості крохмалю фарбуватися розчином йоду в синій колір. Ступінь деградації крохмалю оцінюють за п’яти- або дев’ятибальною шкалою:

• 1 бал — поверхня зрізу плоду чорно-синя — гідроліз крохмалю ще не розпочався;

• 2 бали — початок освітлення, головним чином навколо насіннєвої камери;

• 3 бали — м’якуш біля насіннєвої камери світлий, починається радіальне освітлення в зоні серцевини плоду;

• 4 бали — серцевина плоду повністю світла;

• 5 балів — серцевина світла, у зовнішньому кільці м’якуша наявне освітління в напрямку провідних пучків;

• 6 балів — ще більше освітлення м’якуша;

• 7 балів — помітні незначні сліди потемніння у зовнішньому кільці й у провідних пучках;

• 8 балів — ще спостерігаються незначні сліди крохмалю безпосередньо під шкірочкою, у провідних пучках;

• 9 балів — поверхня зрізу вільна від крохмалю.

Збирання яблук і груш можна розпочинати за ступеня деградації крохмалю за п’ятибальною шкалою в межах від 2 до 3, а за дев’ятибальною — від 4 до 6, у деяких сортів — 8.

Ступінь деградації крохмалю, щільність м’якуша плоду й кількість СРР вважають основними показниками для визначення знімальної стиглості яблук. Чим нижчий показник стиглості плодів яблуні, тим краща їхня потенційна лежкість. Але є сортові особливості, які обов’язково слід враховувати.

 


Джерело https://agrotimes.ua/

Відповісти

Ваш email не публікується