Продукти переробки сої у кормах для свиней можна частково замінити альтернативою – AgroTimes

Вітчизняне свинарство споживає близько третини продуктів переробки сої (ППС), які використовують на корм, – близько 200 тис. тонн. У середньому ППС складають близько 10% від раціону свиней – шрот і макуха.

Про це розповіла президентка асоціації «Свинарі України» Оксана Юрченко.

Шроти переважно додають у престартерні корми через кращу перетравність. Соєва макуха в основному є інгредієнтом стартерних і фінішерних кормів, у тому числі за рахунок вищого умісту жиру.

Перспективи застосування ППС наступного року прив’язані до розвитку вітчизняного свинарства і мають два сценарії, зазначила Оксана Юрченко. Згідно з оптимістичним, приріст промислового маточного поголів’я свиней може скласти близько 3%. Цю цифру підтверджує цьогорічна офіційна статистика. Якщо ж орієнтуватися на інформацію від операторів ринку, скорочення вже почалося, і може сягнути 7-10% промислового поголів’я свиноматок. Отже, результати галузі просядуть до показників 2019 року – з 225 тис. до 215 тис. свиноматок.

Оператори ринку зауважують, що у питанні застосування ППС визначальною є не лише ціна. Важливе значення має якість продукту. Так, нарікань на шроти менше, враховуючи, що коло виробників вужче – це переважно більші та технологічніші підприємства, зауважила Оксана Юрченко.

На ринку макухи виробників значно більше. Вони менші, часто використовують вживане обладнання, тобто не завжди можуть виробити продукт, який на 100% відповідає заявленим показникам.

Це значно ускладнює роботу виробників, адже ППС із раціону свиней неможливо цілковито виключити. За рахунок альтернатив реально зменшити частку в кормі. Наскільки – покаже ціна нового сезону та доступність альтернативних джерел протеїну.

Як повідомлялося, Таїланд хоче імпортувати українські корми.

Нагадаємо, у Селекційному центрі свинарства розповіли, скільки корму витрачають на 1 кг приросту.


Джерело https://agrotimes.ua/

Відповісти

Ваш email не публікується