На Житомирщині валова продукція рослинництва втричі випереджує тваринництво

У структурі виробництва валової продукції с/г Житомирської обл. у 1990 р. переважало тваринництво, його частка складала 53%,а на долю рослинництва припадало 47%. Але за останні роки структура виробництва змінилась. Наразі 75% усієї виробленої валової продукції — це продукція рослинницької галузі, а на тваринництво припадає лише 25%. Повідомили в Житомирській ОДА.

«Основою продовольчої безпеки Житомирщини є зернове господарство. Минулоріч виробництво зерна склало 2,6 млн т, що у 2 рази більше проти 1990 р. При цьому площі під зерновими культурами зменшилась на 25 тис. га (5%) проти 1990 р.», — йдеться в повідомленні.

Високих врожаїв досягнуто завдяки збільшенню площ під кукурудзою та зростанню урожайності майже у 1,9 рази у порівнянні з 1990 р. з 2,68 т/га до 4,9 т/га .

Попри значний спад в галузі тваринництва, в регіоні протягом останніх років, продуктивність корів зросла у 1,9 рази. Якщо у 1990 р. середньорічний надій на корову в агропідприємствах становив 2776 кг молока, то у 2020 році —  понад 5 тис. кг.

 


Джерело https://kurkul.com

Відповісти

Ваш email не публікується