Страхування фермерів від кліматичних ризиків допомагає боротися з голодом у світі – SEEDS

Пандемія коронавірусу посилила ризики, пов’язані з продовольчою безпекою. Впливають на виробництво продуктів у світі й зміни клімату. Українські виробники цього сезону також відчули цей вплив на собі – затяжна холодна весна, зливи, що знищують урожай та ін. Наслідком усього цього можуть бути нестача продовольства, подорожчання харчових продуктів та перепони на шляху в боротьбі з голодом у світі, повідомляє SEEDS.

Відповідно до даних звітів ООН, уже в середині 2010-х показники голоду в світі почали зростати, руйнуючи надії на незворотний спад. У 2020 році голод посилився як в абсолютних, так і пропорційних показниках, випереджаючи приріст населення: приблизно 9,9% населення світу недоїдало минулого року проти 8,4% у 2019 році.

Більш ніж половина всіх людей, які потерпають від недоїдання (418 мільйонів) проживають в Азії; більше третини (282 мільйони) в Африці; і менша частка (60 мільйонів) у Латинській Америці та країнах Карибського басейну. Але найбільш різке зростання голоду спостерігалось в Африці, де, за оцінками, поширеність недоїдання, у 21 відсотка населення, більш ніж удвічі перевищує показники будь-якого іншого регіону.

За іншими показниками 2020 рік також був похмурим. Загалом, понад 2,3 мільярда людей (або 30 відсотків світового населення) не мали цілорічного доступу до достатньої кількості їжі: цей показник – відомий як поширеність помірної або гострої продовольчої незахищеності – стрибнув за рік настільки ж, як за попередні п’ять років разом.

Згідно з даними ООН існує кілька «шляхів трансформації». Залежно від конкретного фактора (або поєднання факторів), з яким стикається кожна країна, організація закликає політиків:

  • Інтегрувати гуманітарну політику, політику розвитку та побудови миру в районах конфлікту, наприклад, за допомогою заходів соціального захисту, щоб не дати сім’ям продавати мізерні активи в обмін на їжу.
  • Збільшити стійкість до змін клімату через продовольчі системи, наприклад, пропонуючи невеликим фермерським господарствам широкий доступ до страхування від кліматичних ризиків та фінансування на основі прогнозів.
  • Посилити стійкість найбільш вразливих до економічних негараздів, наприклад, за допомогою програм натуральної або грошової підтримки для зменшення впливу потрясінь на кшталт пандемії або нестабільності цін на продовольство.
  • Втручатися в ланцюги постачання, щоб знизити вартість поживних продуктів харчування, наприклад, заохочуючи посадку біоукріплених культур або полегшуючи виробникам овочів та фруктів доступ до ринків.
  • Боротися з бідністю та структурною нерівністю, наприклад, через активізацію ланцюгів продовольчої вартості в бідних громадах через передачу технологій та програм сертифікації.
  • Посилити продовольче середовище та змінити поведінку споживачів, наприклад, через усунення промислових трансжирів та зменшення вмісту солі та цукру в продовольчих товарах або захисту дітей від негативного впливу маркетингу продуктів харчування.

 


Джерело https://www.seeds.org.ua

Відповісти

Ваш email не публікується