Запровадження ставки ПДВ 14% треба продовжити на весь ланцюг виробництва продукції тваринництва – Agravery

З такою консолідованою позицією виступили представники профільних об’єднань — Асоціації «Свинарі України», Асоціації виробників молока та ГС «Всеукраїнська аграрна рада», Мінагрополітики, передає прес-служба Всеукраїнської Аграрної Ради.

«Упродовж останніх 6 років у галузі свинарства переважала тенденція до скорочення. Відповідно, ініціативи, спрямовані на виключення продукції тваринництва з режиму зниженої ставки ПДВ, які зокрема підтримує Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики, це серйозний поштовх для галузей тваринництва, які й так працюють у кризовий період, до активнішого скорочення», — розповідає Оксана Юрченко, президент Асоціації «Свинарі України».

За її словами, з осені минулого року дуже стрімко почала рости вартість кормової сировини. Якщо говорити про свинарство, це 70−75% усіх витрат на вирощування кілограма свинини. Собівартість зросла принаймні на 30%, ціна реалізації при цьому зростати не стала. Відповідно, свинарство опинилося на межі рентабельності.

«При цьому, прогнозованого опонентами зростання цін на прилавку у наслідок зниження ставки ПДВ для виробників свинини, також не відбулося. Так, усі попередні місяці свинина коштує дешевше, ніж у минулому році. Якщо ми говоримо про загальне зростання цін на 6%, то у випадку свинини цього не сталося», — зазначає Юрченко.

Позицію щодо зниження ставки ПДВ по всьому ланцюгу виробництва тваринницької продукції підтримує і Міністерство аграрної політики та продовольства України. Завдяки зниженій ставці ПДВ соціально значущі продукти харчування, включно з молочною продукцією та м’ясом, дійсно стануть доступнішими.

«Насправді у зниженої ставки ПДВ у цілому та далі по всьому ланцюгу є два аспекти. Перше — це робить продукт дешевшим, доступнішим для споживача. Дивлячись на аргументовані норми споживання, ми погоджуємося з тим, що українці мали б споживати більше. При цьому ризиків суттєвого зниження надходжень до бюджету ми не бачимо — ті самі кошти будуть витрачені, проте реалізація їх буде на 30% більшою, а кінцеві надходження податків — не зміняться. Разом із тим це позитивно вплине на об’єми внутрішнього виробництва, матиме позитивний економічний ефект, в тому числі податкові надходження», — коментує Тарас Висоцький, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України.

При цьому зараз держава системно працює над тим, щоб детінізувати — максимально побороти тіньові відносини і несплату податків у тому числі у сільському господарстві. Поряд з такими ініціативами як запровадження максимального податкового навантаження на гектар, також вважаємо, що зниження ставки ПДВ позитивно впливає в даному аспекті.

«Ми відрізняємося від Європи не тільки тим, що ми бідніші і тому для нас питання доступності продуктів харчування стоїть гостріше, але й тим, що у нас дуже високий обсяг тіньової економіки. На жаль, у нас є можливість працювати без плати ПДВ, виробляючи ту саму продукцію. Відповідно, наявність високої ставки ПДВ створює додаткову диспропорцію між тими, хто працює легально і сплачує податки і тими, хто працює нелегально і податки не платить. Відповідно, через це ми і говоримо, що необхідно не просто зберегти знижену ставку на сировину, але також і знизити ставку на прилавку, тому що це в цілому посилить позиції легальних виробників по відношенню до нелегальних», — розповідає Михайло Соколов, заступник голови ГС «Всеукраїнська Аграрна Рада».

Віталій Шакель, директор Групи компаній «Нива Переяславщини», наголошує, що цей дисбаланс всього ланцюга призвів до зростання тіньового ринку.

«Я представляю інтереси компанії міжнародного рівня, ми співпрацюємо з серйозними фінансовими інституціями таким, як Європейський Банк Реконструкції та Розвитку та Американська фінансова корпорація. Ми представляємо той сегмент офіційного виробника, якому важко конкурувати з тіньовим ринком. Моя думка, і думка всіх абсолютно виробників, що єдиний правильний вихід — повністю застосувати знижену ставку ПДВ для усього ланцюга до кінцевого споживача. Це стабілізує ринок, виведе його з тіні, а ціни на поличці для споживача знизяться і ми зможемо навантажувати наше виробництво, вирощувати більше продукції», — підкреслює Шакель.

Крім того, Асоціація виробників молока також наполягає на продовженні реформи щодо зменшення ставки ПДВ до 14% на весь ланцюг виробництва молочної продукції. Це забезпечить бізнес достатніми умовами праці, а громадян — доступністю харчових продуктів.

«Найбільша аграрна країна Європи зараз має таку ситуацію, коли продукти харчування виявляються недоступними для її громадян. Зокрема, за даними Держстату за підсумками 2020 року, витрати громадян на продукти харчування складають 47%. Це близько до критичної межі 60% (за українським законодавством). Відповідно, Україна має рухатися у напрямку зменшення податкового навантаження, особливо на соціально значущі товари. Наразі перший етап уже було зроблено — знижена ставка ПДВ для виробників сировини», — підсумував Володимир Андрієць, аналітик Асоціації виробників молока.

Нагадаємо, повернення 20% ставки ПДВ на живих свиней та молоко призведе до знищення галузей.


Джерело https://agravery.com

Відповісти

Ваш email не публікується