Дрібні фермери України навчилися заробляти більше на овочах борщового набору – Seeds

Невеликі фермери, що мають власне овочесховище, не продають овочі борщового набору ні восени, ні взимку. Чекають найвищої ціни, моменту, коли минулорічні овочі в інших вже продані, а нових ще немає.

Або віддавай за безцінь, або чекай на ціну, ризикуючи, то товар почне псуватися. Про проблеми овочівників регіону розповів фермер Олександр Семенець з села Малокаховка Херсонської області.

Олександр з братом на 30 га зрошуваних земель вирощують овочі борщового набору. Шість років тому побудували овочесховище з холодильником на 600 тонн (4 камери по 150 тонн). Для кожного овоча – своя камера.

«Цибулю не зберігаємо – останні п’ять сезонів вирощуємо лише озиму. Реалізовуємо її з поля на початку червня», – пояснив фермер.

Першою продукцією, що потрапляє до сховища, є рання морква. Збирають її в липні, швидко охолоджують й чекають на покупців.



«А восени вже завантажуємо камери овочами на довготривале зберігання, – розповів Олександр Семенець. – І це єдиний вихід. Восени пропозиція овочів надлишкова. Або віддавай за безцінь, або чекай на ціну, ризикуючи, то товар почне псуватися.

Сховище знімає ці проблеми. За тиждень-два до приморозків спокійно збираємо урожай, чистимо, маркуємо, закладаємо. Реалізувати не квапимося. Навіть узимку. Лише зараз починаємо моніторити ціни й готуватися до продажів. Нам важливо попасти в нішу, коли минулорічні овочі вже продані, а нових ще немає».

Джерело https://www.seeds.org.ua

Відповісти

Ваш email не публікується