Майже 1 тис. дол. за тонну: квасоля стає привабливою культурою для фермерів України – Seeds

За промислової технології вирощування врожайність квасолі може досягати 25 ц/га і вище. При цьому вартість 1 тони продукції може становити понад 900 доларів США.

Дотримання ефективної технології вирощування квасолі забезпечить дуже непогану рентабельність – від 800 до 1000 доларів на 1 га. Інша річ, що квасоля є нішевою культурою, а отже, більшість агрономів не мають досвіду її вирощування.

Не слід забувати і про те, що квасоля – доволі вологолюбна культура, і її краще сіяти у місцевості, де середня річна кількість опадів не опускається нижче 450 мм. Втім, поклавши руку на серце, потрібно визнати, що про стабільність в плані опадів не можна говорити у жодній області України.

Не менш складним завданням є вибір сортів, оскільки різні сорти квасолі мають вегетаційний період від 75 до 130 днів. Звісна річ, що вони відрізняються багатьма іншими ознаками, починаючи від посухостійкості і закінчуючи потенціалом врожайності.



Втім, така розмаїтість сортів за термінами дозрівання дозволяє агроному застосовувати різні стратегії вирощування, починаючи від надранніх посівів скоростиглих сортів, аби оминути літню спеку, і закінчуючи інтенсивною технологією вирощування пізніх сортів. Але найчастіше в господарствах сіють, ясна річ, середньостиглі сорти, котрі здебільшого характеризуються універсальними властивостями.

В плані вибору сортів у агровиробника є широченний вибір. Існують чудові варіанти як вітчизняної, так і іноземної селекції, ледь не із усіх країн Європи.

Доволі проблемним може бути процес збирання квасолі, через нерівномірне дозрівання стручків та бобів. Це та культура, на якій обов’язково потрібно здійснити дискування посівів, зазвичай за 5-6 днів до початку збирання. Слід також враховувати великі розміри бобів, що може призвести до травмування при збиранні, тому квасолю ліпше не збирати надто сухою, за вологості нижче 14%.

Джерело https://www.seeds.org.ua

Відповісти

Ваш email не публікується