На Прикарпатті мороз провів фітосанітарну чистку ланів – Seeds

Великий мороз — це оздоровлення природи, своєрідна фітосанітарна чистка полів щодо регулювання популяції комах і гризунів. Про це розповів Богдан Тимофійчук, засновник приватної фірми «Богдан і К» Снятинського району, що на Івано-Франківщині.

«Сніговий покрив захистив озимину. Пшениця на 400 га у нас в ідеальному стані, добре скущилася. Ці площі ми сіяли рано, починаючи з 10 вересня. Пізніше закладені   50 га — у стадії шильця (листочок до 2-3 см). У відмінному стані — і 350 га озимого ячменю».

Аграрій каже, що снігу під час морозів було достатньо, тож можна не хвилюватися навіть за геть пізні посіви, коли зерно тільки проклюнулося. Чимало сільгоспвиробників спостерігають і такий стан озимини. Особливо ті, хто не мав достатньо потужностей для вчасного збору врожаю та підготовки полів.

«Синоптики прогнозують невеликі морози із потеплінням. Тож на початку лютого сільгоспвиробники активно вноситимуть підживу — сульфат амонію та карбамідно-аміачну суміш. Тим часом розпочали ревізію техніки: всього рухомого й нерухомого складу, замовляємо запасні частини, здійснюємо дефектування обладнання, щоб на весну бути готовими», — каже Богдан Тимофійчук.

Минулий сільськогосподарський рік був нелегким. Дещо применшили врожаї травневі нічні заморозки, негативно відбилася й червнева повінь. Врожайність пшениці торік була невисокою — 46,8 ц/га, то й зібрали 255,1 тис. т.

Озимого ячменю намолотили 71,7 тис. т за врожайності 52,6 ц/га, а озимого ріпаку — 60,9 тис. т за врожайності 26,9 ц/га.

Додала клопотів і сльотава осінь. Приміром, дещиця кукурудзи й досі у полі. Валовий збір зернових та зернобобових культур сягнув 795,5 тис. т та навіть дещо перевищив показники 2019-го, за рахунок тієї ж кукурудзи.

Торішні погодні умови для цієї культури на Прикарпатті якраз виявилися сприятливими. Підсумки ще не остаточні. Однак за цифрами — оптимізм аграріїв та благополуччя регіону. І добрі перспективи на новий хліборобський сезон.

Джерело https://www.seeds.org.ua

Відповісти

Ваш email не публікується