Виноградар з Вінниччини вирощує 150 елітних сортів винограду – Seeds

Ще якихось 20 років тому на Вінниччині поблизу Ладижина навіть не мріяли вирощувати десертні сорти винограду. Майже повсюдно домінували технічні «лідійні» – синій, рожевий та білий з характерним ароматом.

Проте, зміна клімату, поява нових, адаптованих до наших широт сортів, створили цілком сприятливі умови для того, щоб на Вінниччині почали вирощувати елітні сорти янтарних грон:  «Байконур», «Подарунок Несветая», «Ландиш», «Пам’яті вчителя», «Колобок», «Дубовський рожевий» та ще 144 сортів ростуть поблизу Ладижина. Впродовж 10 років тут займаються виноградарством Нінель та Володимир Пазюченки.

«Раніше ми з чоловіком працювали на теплицях Ладижинської ТЕС агрономами. В Степашках нам батьки залишили будинок, то ж кожне літо ми трудилися там у своє задоволення. Так улюблена справа перерослі в сенс життя», – розповідає Нінель Станіславівна.

Проте, каже,  всі заслуги у виноградарстві належать її чоловікові Володимиру Дмитровичу. – Він закінчив Уманський сільгоспінститут за спеціальністю плодівництво та виноградарство, де здобув спеціальність агронома. То ж у нього все за технологією.


«Наш виноград добре знають не тільки в Ладижині. Сьогодні в нас росте 150 сортів винограду. Кожен він знає «в лице» за певними ознаками, адже сам вибирає саджанці у перевірених виноградарів. Висаджує їх, спостерігає, як сорт поводить себе на нашій землі. Якщо сорт пристосований до наших умов, ми починаємо його вирощувати», – каже господиня.

«Сьогодні дуже багато молоді, яка пробує займатися виноградом саме в нашому регіоні. Тому, можливо, Вінниччина скоро й перетвориться на Тоскану. А початківцям можу сказати, що виноградарство – це терпіння, любов та догляд. Це ціла культура. Коли люди собаку заводять, то вони знають до чого готуватися, що це певні щоденні обов’язки.

Так і тут. Лоза жива, вона потребує щоденної уваги. У виноградаря руки постійно догори: весь час щось треба відщипувати, обламувати, підв’язувати. Це важка робота. Але, якщо ти подаруєш лозі максимум тепла та уваги, вона нагородить тебе щедрим урожаєм. Тому спробувати варто. Принаймні для себе», – переконана Нінель Станіславівна.

Джерело https://www.seeds.org.ua

Відповісти

Ваш email не публікується