В Україні доволі швидкими темпами зростає кількість комерційних плантацій обліпихи – Seeds

Останні 20 років нових комерційних плантацій обліпихи в Україні практично не створювалось, та й жодного сорту певний час не існувало в Дежреєстрі. Все кардинально змінилось за остані кілька років – насаджень обліпихи стає дедалі більше. З’явилися сорти і чималий попит, зокрема на експорт, пише SEEDS.

Про унікальну і доволі затребувану на ринку обліпиху розповів під час першої практичної конференції ягідників України, яка не так давно відбулась на Житомирщині Олександр Ярещенко, кандидат с/г наук, заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН. Інформаційним спонсором конференції виступила агромедіа-агенція Sapienza та проєкт East-Fruit.

«Обліпиха – це ягода здоров’я, яку цілком успішно можна вирощувати за органічними технологіями. На обліпиху є постійний запит на ринку (на експорт) і це практично на 100% заморожені плоди», – розповідає Олександр Ярещенко.



«Останні 20 років комерційних плантацій практично не створювалось і запиту такого на ринку на той час не було. До того ж більшість сортів були родом з Сибіру і в наших умовах вони були схильні до враження кореневими гнилями. Це і фузаріоз, та інші збудники. Загалом же ця культура відносно стійка, має порівняно невисокі витрати на догляд за насадженнями.

Однак останні 3 роки, Україна, виходячи на міжнародні ринки, зокрема і на ягідний, бачить нішу, і з’являється сплеск зацікавленості у створенні товарних комерційних насаджень.

Але тут ніхто до цього не був готовий. В розсадниках садивного матеріалу для створення комерційних насаджень немає.

В невеличкій кількості вони продавалися на аматорських ринках. Жодного сорту на той час не існувало в Дежреєстрі, хоча раніше їх було 3, і всі українські», – зазначає експерт.



«Буквально за 2 останні роки імпорт садивного матеріалу налагодили. Імпортують переважно з Литви, Румунії, Чехії, Німеччини – країн, де вже відпрацьовані сорти і де є розсадники, які могли б дати садивний матеріал.

До того ж активно реєструються нові сорти в Україні –  тільки у минулому році з нуля їх стало одразу 7: 6 жіночих і одна чоловіча форма. Зараз розсадники, які орієнтуються на обліпиху, створюють маточні насадження, починають системне розмноження і почали з’являтися перші комерційні плантації. Станом на кінець 2020 року, ніхто не знає точної цифри», – каже науковець.

Однак власних насаджень обліпихи в нашій країні все ще недостатньо. «Зараз в Україні є навряд чи більше 100 гектарів культивованої обліпихи, якщо не рахувати дикорослих насаджень – таких можливо і більше.

Всі ці насадження молоді, які ще не вступили активне товарне плодоношення. А на комерційне плодоношення плантація виходить тільки на 3-4 рік – все залежить від того, якого віку садивний матеріал використовувався», – пояснює Олександр Ярещенко.


За словами експерта останнім часом почали з’являтися і технології, які допомагають певною мірою обійти основну проблему цієї культури – складність збору врожаю.

«Основне що потрібно для обліпихи – її переробити одразу після збору. В Україні вже є переробні підприємства, їх кількість збільшується, що додає більше можливостей для роботи.

Однак, якщо такого підприємства близько немає, ви самі його повинні створювати, або прив’язувати закладання насаджень до переробних підприємств», – каже Олександр Ярещенко.

Саме відсутність швидкого гарантованого доступу до потужностей заморозки і доробки експерт називає одним з головних ризиків у вирощуванні цієї культури.



«Суть збирання врожаю обліпихи така: ви зрізаєте повністю гілки з плодами, відправляєте їх на заморожування. Після заморозки вони струшуються, сортуються, видувається звідти листя, залишки кори.

Зрозуміло, що зібрану ягоду ви маєте швиденько доставити до переробного підприємства, там за класичною технологією заморозити, і потім уже доробляти: струшувати, сортувати і т.д.», – додає експерт.

Однак за підрахунками науковців, невеликі насадження обліпихи в принципі економічно недоцільні – сформувати потрібну товарну партію для переробки доволі проблематично, каже Олександр Ярещенко.

Джерело https://www.seeds.org.ua

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra