У м’ясній галузі виробники і переробники – не протилежні полюси, а партнери, – Бабенко

М’ясна галузь нині на порозі змін, і саме тепер входить у зону турбулентності. Цьому передувала кількарічна тенденція скорочення поголів’я та закриття свинокомплексів, що спричинило дефіцит свиней — сировини для м’ясокомбінатів, а за ним — подорожчання вітчизняних м’ясних виробів. Для м’ясопереробних підприємств питання сировинної безпеки стало ключовим. Про це заявив генеральний директор Центру підвищення ефективності в тваринництві, виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі” Микола Бабенко, пише agronews.ua.

“Проблеми поглибили епідеміологічна, економічна та соціальна кризи, які призвели до збільшення витрат виробників і зниження купівельної спроможності населення. Висока собівартість свинини не лише зробила український експорт неконкурентоздатним на зовнішньому, а й похитнула позиції споживання цього м’яса на внутрішньому ринку”, – наголосив Бабенко.

Він зазначив, що нині Україна нарощує обсяги імпорту м’яса свиней: з одного боку, через штучно створений дефіцит сировини, а з іншого — дешевшу сировину з Євросоюзу. Імпортовані напівтуші свиней із ЄС коштують для переробників 58 грн за кілограм із ПДВ, в той час, як з українських свиней — 68 грн за кілограм із ПДВ.

“Загалом різкі коливання цін на свинину негативно відбиваються на всіх ланках ланцюга: від вирощування та переробки свинини до продажу та споживання. Так, від низьких цін на живця потерпають ті, хто вирощує свиней, від високих — переробники та кінцевий споживач, за обох сценаріїв — галузь загалом”, – пояснив експерт.

Микола Бабенко додав, що проти всіх спрацьовує недоброчесність деяких гравців ринку. Як у разі коли ситуацією з невизначеністю в період карантину скористалися деякі свинарі й необґрунтовано підвищили ціни на живця, що призвело до зростання цін переробників для торговельних мереж.

“Водночас виробники курятини знизили ціни на свою продукцію. З падінням попиту переробників на свиней пропозиція на них стала перевищувати попит — і ціна суттєво знизилась. Однак момент було втрачено, попит на свинину і продукцію з неї впав, а в програші лишились і свинарі, і переробники. Тобто незалежно від того, яка ланка переоцінена чи недооцінена, дискомфорт від цього відчувають усі”, – підкреслив фахівець.

Він наголосив, що назрів час вдатися до конструктиву, а саме: змінити звичний діалог учасників ринку на тему «хто винен» — на вироблення спільної стратегії, яка дозволить збалансувати інтереси гравців різних гілок одного дерева, зробити ринок прогнозованим і знизити собівартість вирощування свиней.

“На сухих кормах вона не має перевищувати 25 грн/кг (на рідких — до 15 грн/кг) — це та собівартість, з якою виробники свинини можуть конкурувати за споживача і на внутрішньому, і на зовнішньому ринках”, – зазначив Бабенко.

Експерт прокоментував, що стратегія має шанс на успіх, адже всі учасники ринку зацікавлені в тому, щоб їхній продукт продавався. Питання у тому, як це реалізувати?

“Наш шлях до успіху лежить через консолідацію підприємств виробничої та переробної ланок. Завдяки такій синергії свинокомплекс отримує гарантований збут і прибуток, ресурси для удосконалення технологій; сировину для завантаження потужностей, які наполовину нині простоюють, переробні підприємства мають можливість планувати логістичні процеси й забезпечувати передбачувану ціну та якість продукції”, – підкреслив фахівець.

Микола Бабенко пояснив, що у виробничому ланцюгу є два резерви для зменшення ціни для кінцевого споживача.

✅ Перший — це зменшення собівартості вирощування завдяки підвищенню ефективності виробництва. Адже на сьогодні перевитрати через порушення технології годівлі й утримання свиней, неефективне застосування ветпрепаратів, зловживання та фальшування становлять 8 млрд гривень щороку. Шляхом зменшення витрат собівартість м’яса в інтегрованих компаніях або в кооперативах стане нижчою.

Переробні підприємства стали на захист інтересів виробників у питанні компенсацій свинокомплексом за свиней у разі африканської чуми свиней, започатковують практику надання свинокомплексам технологічної та фінансової підтримки для зниження собівартості. Асоціація «М’ясної галузі» розпочала реалізацію п’ятирічної програми розвитку м’ясної галузі — «Нове свинарство 2025».

✅ Другий резерв для зниження цін для кінцевого споживача — стабілізація та прогнозованість цін на свинину. Завдяки цьому ритейл зможе відмовитися від стабілізаційної націнки в роздрібній мережі (вона сягає 20 грн/кг і більше), яку застосовує для нівелювання коливання цін на живих свиней. Важелем впливу на ухвалення рішень ритейлом будуть чіткі та прозорі домовленості на рівні виробників і переробників м’яса.

“Головне — працювати злагоджено виробникам свинини, ветпрепаратів і кормів, генетичним компаніям, переробникам свинини й ритейлу, а не протистояти одне одному. Тільки тоді вдасться втілити на ринку модель вирощування свиней із конкурентними собівартістю і ціною”, – підсумував Микола Бабенко.

Джерело https://agronews.ua

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra