Україна може збільшити свою присутність на турецькому ринку пшениці – думка
Туреччина є експортером борошна, манної крупи і роздробленої пшениці №1 в світі і другим за величиною постачальником на глобальний ринок макаронних виробів. Тому у даного регіону досить високі обсяги імпорту пшениці.
Про це повідомив віце-президент Міжнародної Турецько-Української Бізнес Асоціації Алі Булут, пише AgroPortal.
«На сьогоднішній день в Туреччині є 550 діючих млинів, які щорічно переробляють 13 млн тонн пшениці. При цьому підприємства працюють на 50% потужності, тоді як реальна потужність становить близько 30 млн тонн. Це свідчить про великий потенціал даної країни», – зазначає Алі Булут.
За його словами, працюючи в турецькому напрямку, Україні доводиться істотно конкурувати з Росією.
«Однак тут важливо відзначити, що турецькі імпортери традиційно закуповували високопротеїнову пшеницю, але в останні роки я все частіше стикаюся з запитами на зернову з протеїном 10,5%, що дає Україні ще більше шансів для збільшення своєї присутності на турецькому ринку збуту. Я думаю, що це може дозволити Україні поставляти в Туреччину не 1 млн тонн, а 2 млн тонн пшениці», – зазначає Алі Булут.
Він додав, що турецькі фермери виступають проти імпорту пшениці. Але, тим не менш, з огляду на інфляцію турецької ліри.