Стало відомо чому українські гарбузи за рік подорожчали вдвічі – Seeds
Гарбузи потроху витісняють на прилавках кавуни і дині. Цьогоріч через неврожай овоч значно підскочив у ціні – порівняно з минулим роком здорожчав удвічі. За кілограм правлять до 12 гривень.
За словами фермера Вадима Кричковського, цей овоч дуже примхливий і вибагливий, тому через холодну осінь плоди досі не дозріли.
В гарбузах елітного сорту Тіана майже немає зернят і порожнин. З них готують не лише кашу, а й фреші, крем-суп і запіканку. А з сухих плодів роблять борошно і вже його продають до Європи. Частину гарбузів Вадим постачає до українських супермаркетів.
“В районі 15 євроцентів. Тобто в два рази вище ціна. Але все рівно це не дуже велика ціна. В середньому 6-7 грн такого гарбуза в гуртовій продажі на мережу. В межах 12 грн його ціна. Це нормальна ціна. Його споживають не багато”, – каже фермер.
Вирощувати гарбузи у великих масштабах не завжди вигідно, каже фермер. Рослина примхлива, а урожай завжди залежить від погоди.
У Миколаївській області гарбуз на ринку майже у кожній ятці. Утім, його не багато. Продавці кажуть, поки що не сезон і купують гарбуз не дуже активно. Цьогоріч цей товар на ринку здорожчав удвічі.
“Того року був 5-6 грн кг, цього – 8, 9, 12”, – каже продавчиня Анастасія Кравець. Масова торгівля, за словами продавчині, розпочнеться у кінці жовтня.