Українці перші в світі виготовили пиво з цукрової кукурудзи – Seeds

Хоч кукурудзяне пиво – традиційний напій для Мексики, але з цукрової кукурудзи пиво першими в світі зварили все ж українці! Нюанси рецептури SEEDS розповів під час “Днів солодкої кукурудзи-2020” Ігор Вороблевський – ідейний натхненник створення цього унікального напою та головний менеджер з продажу цукрової кукурудзи “Всеукраїнського наукового інституту селекції” (ВНІС).


– Пиво з солодкої кукурудзи – то українське ноу-хау?

– Воно вперше заварене в Україні, та й взагалі в світі з цукрової кукурудзи. Я звертався до багатьох пивоварів. Вони казали, що то неможливо –  сировина з цукрової кукурудзи при певних температурах карамелізується і збивається в грудку. Тому його класично заварювати неможливо. З ним треба “побавитись”.

Одні з найкращих пивоварів у Львові Lemberg Craft Brewery взялись за цю роботу. Тепер вони вдячні за те, що я їх надихнув. Ми зробили хімічний аналіз цукрі, які присутні у цукровій кукурудзі, підібрали французькі дріжджі, які підходять до цього пива, і заварили. Потрапили з 10 балів у десятку: підібрали хороший солод, місцеву джерельну воду.

– Як давно його випускають?

– Кілька днів тому воно тільки закінчило бродити і  відстоялося. Це тільки його презентація. Це пиво не для продажу – ми тільки пригощаємо ним на “Днях кукурудзи”. Спеціально для фестивалю ми зварили 2 тони такого крафтового пива.



З цукрової кукурудзи Україна перша в світі випустила таке пиво.

Сировина найдорожча!

Цукрова кукурудза, навіть сама найдешевша, майже в 4 рази дорожча за солод з ячменю.

– Не шкода такий продукт, як цукрова кукурудза, перетворювати на пиво?

– Для виробництва пива використовують кукурудзу, яка не придатна для продажу. На продаж вибираються гарні, красиві качани, але залишаються пасинки – качанчики, які набагато менші, але і вони хочуть дати користь людям.

Власне кожен качанчик збирається вручну, перебирається і підсушується. Все це вручну.

– Крім пива ви презентували ще й бурбон з цукрової кукурудзи. Наскільки це ексклюзив?

– Бурбон з цукрової кукурудзи мало хто виробляє. В багатьох країнах просто немає такої кукурудзи, як цукрова.

Якщо до пива ми додавали один з найкращих солодів, то в бурбоні ми зробили всі 100% з цукрової кукурудзи. Його ми віддали на хімічний аналіз, і за цим аналізом він вийшов одним  з найкращих ректифікатів в Україні. Зараз ми його тільки покращуємо.

– Патентуватимете свою ідею?

– Наш напрямок – вирощувати насіння і продавати його.

А пиво та бурбон – це нагода показати людям, що з маленького качанчика “некондиції” можна також щось виготовляти і заробляти гроші.

Для фермерів – це додаткова нагода заробити на тому, де вже й не сподівався.

Людмила КАЛИТА, SEEDS.org.ua  

Джерело https://www.seeds.org.ua

Відповісти

Ваш email не публікується