На Прикарпатті виноградники довелось рятувати від травневих заморозків

Виноградники на Івано-Франківщині пережили в травні неабиякий стрес, подекуди заморозки сягнули -4°С. Щоб зберегти нові пагони місцевим господарям довелось застосувати різноманітні агротехнічні заходи, обприскувати лозу, обігрівати вогнищами, накривати агроволокном та підручними матеріалами.

Виноградар із села Коршів Коломийського району Степан Гайдук повідомляє, що жоден із понад ста його кущів не постраждав. Хоч наслідки стресу помітні, та пожовкле листя під сонцем швидко відновлюється, пише golos.com.ua.

 

«Вдалося захистити від заморозків і саджанці винограду, яких має до тисячі. Це кишмиші, серед них — американські Юпітер, Століття, що витримують до 27 градусів морозу. Чимало столових, а зокрема Воєвода, Дубовський рожевий, Атос, Байконур. Є особливо цінні», — розповідає виноградар.

 

Господар дуже любить експериментувати, тож у холодильниках ще гартуються 43 нових сорти. Із новинок — Білосніжка, Чорна королева, Ютав, Роміна, Z10, Індіана.

Важливо, що всі сорти районовані, Степан Гайдук випробував їх у своєму винограднику. Тож годяться для висаджування в умовах Прикарпаття та інших подібних за кліматом регіонах.

Виноградар не скупиться на поради. Звертаються телефоном чи листом, часто навідуються до його господарства.

 

«Для мене важливий сам процес дослідження лози, випробування новинок. Це як спортивний інтерес. Справа для душі. У нашому клубі «Виноградарі Прикарпаття» пропагуємо винятково адаптовані сорти, щоб і собі мати користь, і покупців не підвести. До кожного куща ставлюся, як до дитини, мульчую. Якщо якийсь не показує очікуваного результату — без жалю викидаю», — ділиться досвідом Степан Гайдук.

 

Джерело https://superagronom.com

Відповісти

Ваш email не публікується