Як сильно короновірус вплине на продуктовий цінник

Уряд заборонив експортувати з України гречку. Такий крок цілком виправданий, він дозволить зупинити зростання цін: у зв’язку з ажіотажним попитом і обмеженими запасами ціни на крупу могли перевищити позначку 50 грн/кг, кажуть експерти.

Але не гречкою єдиною ситий українець. Заступник генерального директора Української аграрної конфедерації Наталія Зарицька дала коментар Інформаційному Агенству 112.ua та розповіла про ситуацію з наявністю в країні інших харчових продуктів і чи варто очікувати зростання цін на них.

“З урахуванням наявних запасів рішення обмежити експорт гречки було правильним кроком. Для зростання цін на цю крупу дійсно були об’єктивні передумови. Ще до введення обмежень у зв’язку із загрозою коронавірусу в Україні ми прогнозували, що гречана крупа може подорожчати, оскільки її в Україні зібрали менше, ніж у минулі роки, через скорочення посівних площ під цю культуру. Ажіотажний попит, який почався у зв’язку з введенням коронавірусного карантину, прискорив зростання цін. Під впливом цих факторів ціна на гречку буквально злетіла протягом декількох тижнів”, – сказала заступник гендиректора УАК Наталія Зарицька.

За її словами, додало напруги ситуації і те, що основними постачальниками гречки в Україну до недавнього часу були Росія і Білорусь. Ці країни заборонили експорт гречки. “Роздрібні мережі повідомляють нам, що у них ще є на 1-2 тижні запаси крупи на складах і, щойно їх буде вичерпано, їм доведеться купувати в оптовиків гречку за відпускною ціною не менше як 45 грн за кг (це тільки відпускна ціна, а додати до неї ще стандартну торговельну націнку 20% – ціни точно перевищать 50 грн/кг, – ред). За такою ціною виставляти її на полиці невигідно: хто купить гречку за такою ціною в магазині? Та й у АМКУ можуть з’явитися питання до мереж”, – каже Зарицька.

Ціна на картоплю зросла з 9-10 до початку карантину до близько 15 грн за кг нині. Неабиякою мірою цьому сприяло рішення закрити продовольчі ринки, каже Наталія Зарицька з УАК. Зросли ціни й на інші овочі “борщового набору”.

“Дрібні постачальники не могли пробитися на полиці супермаркетів у зв’язку з умовами оплати за поставлений продукт (магазини повертають гроші з відстрочкою), також є вимоги до розміру мінімальної партії і ритмічності їх відвантажень. Мережі воліли працювати з великими постачальниками. Тому, коли ринки закрили, супермакети стали єдиними джерелами продуктів для споживачів, що безпосередньо вплинуло на ціни овочів, зокрема “борщового набору”. З початком роботи ринків ми очікуємо зменшення цін та стабілізації цін на овочі”, – пояснила Наталія Зарицька.

Надалі на ситуацію з цінами на картоплю може впливати і обмеження її імпортних постачань, якщо такі будуть. Зокрема, в нинішньому році були буквально рекордні за обсягами постачання картоплі з Росії та Білорусі, зазначила Зарицька.

“З ухваленням закону про обіг сільгоспземель (документ відкрив ринок сільгоспземель, що було умовою для надання кредиту МВФ, – ред.) стабілізувався курс долара, що безпосередньо вплинуло на ціну продуктів, які Україна імпортує. Зокрема, завдяки цьому зупинилося зростання попиту на цибулю, яка подешевшала на початку тижня на 2-3 грн за кг. До недавнього часу ми експортували цибулю, але ціна почала зростати, і Україна стала її імпортувати. Зараз цибуля постачається з Польщі і Нідерландів, і також очікується постачання з Таджикистану та Узбекистану, у зв’язку з чим курс долара дуже важливий”, – підкреслила Зарицька.

“Ціни на свинину і яловичину на початку березня зросли в середньому на 18% у зв’язку з ажіотажним попитом, але зараз вони відкотилися назад. Це не було продиктовано об’єктивними факторами, просто посередники і трейдери хотіли скористатися ситуацією і заробити. У чому поліпшенню ситуації сприяє те, що влада звернула увагу на ситуацію – ввела ціновий моніторинг  і також долучила Антимонопольний комітет”, – сказала Наталія Зарицька.

“Останнім часом виробники були змушені реалізовувати яйця навіть нижче собівартості. В середньому собівартість виробництва десятка яєць становить близько 15 грн, але на полицях у супермаркеті ми бачили навіть більш низькі ціни. Це пов’язано зі спалахами пташиного грипу на початку року, через що експорт яєць до низки країн був обмежений”, – сказала Зарицька. За її словами, з цієї причини, навіть якщо ціна зросте у зв’язку з традиційним зростанням попиту в переддень великодніх свят, то не більше ніж до 16 грн за десяток.

Водночас найбільш чутливими в ситуації із загрозою коронавірусу, що насувається, виявилися продукти, що традиційно вважаються головною опорою імунітету – лимони, імбир і часник. “У перші ж тижні карантину лимони подорожчали буквально втричі, ціни на імбир зросли в 3-5 разів, значно подорожчав часник, який злетів до 120 грн/кг на ажіотажному попиті”, – розповіла Наталія Зарицька.

За її словами, надії на стабілізацію цін на ці позиції найближчим часом, на жаль, немає. Зокрема, лимони Україна імпортує з Туреччини, яка призупинила їх постачання на зовнішні ринки. Часник Україна останні 7 років переважно постачає з Китаю.

Детальніше читайте у матеріалі “Дорога гречка: Які продукти можуть подорожчати через коронавірус” за посиланням: https://ua.112.ua/mnenie/doroha-hrechka-yaki-produkty-mozhut-podorozhchaty-cherez-koronavirus-531726.html

ІЦ УАК за матеріалами 112.ua

Джерело http://agroconf.org

Відповісти

Ваш email не публікується