Піонер мікрогріну з Миколаєва співпрацював навіть з особистим кухарем екс-президента

0 9

Мікрогрін – новий тренд здорової та корисної їжі стрімко розвивається у всьому світі, і наша країна не стала винятком. Одним з перших, хто почав вирощувати мініатюрну зелень в Україні, був Руслан Грімов з Миколаєва.

Все почалося 9 років тому, в 2011 році. Інформацію, як вирощувати мініатюрну зелень, Руслану доводилося по крихтах збирати в інтернеті: “Технології ніде не описані. Я дивився фото, відео і знаходив все сам. Читав літературу”. А далі – шляхом спостережень і роботи над помилками Руслан виробив власну технологію вирощування.

Наразі мікрогрін Руслана є одним з найпопулярніших в Україні.

“Найбільші виробники в Україні – в “Zelen” Черкасах, вони виробляють тонни 1,5-2, напевно, а потім ми – 500-600 кг на місяць”, – говорить фермер.

Раніше Руслан співпрацював навіть з особистим кухарем екс-президента України Петра Порошенка. Також, він перший, хто почав в Україні вирощувати так звані бейбі-овочі.

Руслан не перестає повторювати, що мікрогрін – це звичайний овоч, просто в Україні досі не розвинена салатна культура. В Європі його виробляють з 70-х років.

Мікрогрін відомий своїми корисними властивостями в усьому світі, до того ж сама технологія його вирощування не передбачає використання добрив або хімії. “Хімія використовується, щоб не нападали комахи, цвілеві гриби і так далі. Якщо у тебе правильна технологія, ти не користуєшся хімією зовсім – в цьому немає ніякого сенсу”, – говорить Руслан.

Особливу увагу під час вирощування зелені Руслан приділяє освітленню.

“Зростання у салатів різне – вони абсолютно по різному себе ведуть при різному світлі. Наприклад, у кваску під біколором лист більш червоний, під холодним світлом – менше. Синє світло не дає витягуватися рослині – вони виростають більш компактними, але більш розвиненими”, – каже фермер.

У себе на фермі Руслан постійно вирощує близько 12 видів салатних рослин. Серед них: меліса, мезуна, базилік, горох різних видів, їстівна хризантема, настурція, сорт кваску – кривава мері, рукола, кервель, бегонія, люцерна, портулак, соняшник та інші.


Дізнатися про перспективні країни для експорту агропродукції, українські виробники зможуть вже 19 лютого на конференції 

“Збільшення прибутків у міжнародній агроторгівлі”.

Джерело https://www.seeds.org.ua

Відповісти

Ваш email не публікується