Вчені виявили в сої гени, що допомагають в утворенні мікоризи

Вчені з університету Іллінойсу виявили в сої гени, які допомагають рослині розпізнавати мікоризні гриби і вступати з ними в симбіоз.

Дослідники виявили, що не всі генотипи сої реагують однаково на взаємини з мікорізними грибами, пише eurekalert.org.

 

«У нашому дослідженні колонізація коріння одним видом мікоризи істотно відрізнялася між генотипами і варіювала від 11 до 70%», — зазначає науковий співробітник відділу наук про рослини в Іллінойсі Мішель Павловскі.

 

Вчені вважають, що знання того, які гени контролюють симбіоз з мікоризними грибами, може допомогти селекціонерам отримати сорти сої, які краще засвоюватимуть поживні речовини й будуть більш резистентні до посухи і хвороб.

 

«Цей екологічно чистий підхід до поліпшення виробництва сої може допомогти зменшити надмірне використання добрив і пестицидів і просувати більш цілісні системи вирощування сільськогосподарських культур», — йдеться в повідомленні.

 

Джерело https://superagronom.com

Відповісти

Ваш email не публікується