Винищений “овоч буржуазії” спаржа повертається на поля України

0 13

Нині спаржа – відносно нова рослина для українських полів. Лідером з її вирощування сьогодні є далека країна Перу, навіть в Україні на полицях магазинів чимало перуанської спаржі. Однак мало хто знає, що у нас вона росте вже давно і майже скрізь, як знаний в народі бур’ян “заячий холодок”.

Саме так виглядає здичавіла українська спаржа, яку вирощували на нашій землі сотні років тому, а знищили за Радянських часів, як овоч буржуазії. Про це в інтерв’ю SEEDS розповів генеральний директор компанії “АВ ЛІХТ”, яка імпортує до нашої країни саджанці спаржі Василь Поліщук.

– Невже дика спаржа, не що інше, як відомий заячий холодок – знана ще з дитинства зелень, якою прикрашають букети квітів?

– Саме так. Це дикі форми спаржі, які збереглися. Взагалі її знищили за Радянських часів, як овоч буржуазії. До того її вживали дворяни, купці, поважне панство. Хоча взагалі дику спаржу і овочеву культуру порівнювати важко – це як порівнювати плоди яблуні дички і яблунь сортів “Айдарет” чи “Голден”.

– Коли ж збирають спаржу?

– Ранньою весною – це самий ранній овоч і самий корисний. Якщо це Південь України – це може бути і кінець березня. Зрізують спаржу ще до відкриття шишечки на висоті 18-24 сантиметри.

Спаржу можна вирощувати і в теплиці. Перед Новим Роком зайдіть у супермаркет і ви побачите її вартість: один кілограм – 1000 гривень.

– Чому б тоді самому не піти до лісу, та не назбирати спаржі до столу?

– В нас був один клієнт, який розповідав, що ходив з лопатою десь три роки, копав – але дика спаржа ніяк не приживається. А він квітами займається – хотів собі висадити заячого холодка для букетів. Зрештою – купив у нас.

Ми ніколи не розглядали квіткарів України, як сегмент покупця, але клієнтом №1 у нас стали саме квіткарі з усієї країни – спрацювало “сарафанне радіо”.

Ми думали: будуть фермери, фізособи, робили математичні розрахунки, а зрештою отримали в головні клієнти квіткарів. Весною багато хто з них вживає спаржу у їжу, а потім вже обрізають для букетів.

– Ви самі вирощуєте розсаду спаржі?

– Ми імпортери розсади в Україні. Ми завозимо розсаду вже готову з Нідерландів чи з Німеччини. Чому саме розсаду, а не насіння? Вирощувати з насіння – це дуже кропіткий процес. Там застосовується технологія для якої потрібно бути надзвичайно високим фахівцем.

Розсада трішки дорожча від насіння, але, купуючи її клієнт виграє два роки в часі. Її садиш – а вже на наступний рік береш урожай.

– Невже для кропіткого процесу вирощування спаржі не знайдеться фахівців в Україні?

– Ми не маємо навіть законного права її вирощувати. Має бути дозвіл оригінатора сорту, або він має відкрити тут своє представництво і цим займатися.

На сьогоднішній день в Україні немає будь-якої селекції по спаржі, чи бодай місцевої наукової селекції. Є тільки та, що збереглася в диких формах.

– В Україні вирощуванні спаржі відродили не так давно, чи багато маєте клієнтів?

– Ми спаржу імпортуємо вже три роки. За цей час клієнтів у нас було дуже багато – не одна сотня.

Спаржу простіше вирощувати ніж картоплю – один раз посадив і 15-20 років збираєш урожай. Її абсолютно не потрібно чіпати, не заважати, іноді підкормлювати, поливати, полоти бур’ян. Інколи спаржа навіть сама забиває бур’яни, бо виростає заввишки 2 метри.

– На Новий Рік спаржа дорога – то свято, а скільки ж вона коштує зараз?

– В одному з супермаркетів Києва не так давно бачив перуанську спаржу 500 грам – 229 гривень. А яка урожайність спаржі, як ви думаєте? Від 8 до 12 тонн з гектара.

Як для України зараз це нішева культура. Росте її небагато – біля 100 гектарів. Якщо ж брати Євросоюз – це 60 тисяч гектарів. До того ж більше 50 тисяч українців працює на спаржі в Євросоюзі. А могли б працювати і вирощувати спаржу у нас.

До нас, імпортерів, все частіше звертаються ресторатори – шукають фермерів у своєму регіоні, які б вирощували спаржу.

 

Людмила КАЛИТА SEEDS.org.ua

Джерело https://www.seeds.org.ua

Дізнавайтесь першими всі найсвіжіші аграрні новини України на нашій сторінці в Facebook, на каналі Telegram, а також підписуйтесь на Агрігатор у Твіттер. - Facebook Twitter Telegram

Відповісти

Ваш email не публікується