Скільки коштує обід з національних українських страв

Український обід із салбургера, овочевого салату та яблучного соку у жовтні 2019 року подорожчав на 5,4%, порівняно з його вартістю у вересні цього ж року, та на 14,1% порівняно з минулим роком. Про це свідчать дані Мінфіну щодо середньої вартості харчових продуктів серед крупних торгівельних мереж України.

Найбільших змін зазнала вартість овочевого салату. Так, у жовтні він подорожчав на 26,5%, порівняно з його ціною у попередньому місяці. У поточному році ціна на огірок з початку вересня до початку жовтня збільшилась на 84,8% (до 33,34 грн/кг). Така ситуація спричинена відносно стабільним попитом на огірок та різким зменшенням його пропозиції на українських ринках. Окрім цього, цей овоч став у жовтні 2019 року дорожчим на 31,1% (або на 7 грн 91 коп/кг), порівняно з даними за аналогічний період минулого року. Червоний помідор у жовтні 2019 року став дорожчим на 37,3% (або на 8 грн 72 коп/кг), порівняно з його ціною у вересні, але все одно є дешевшим на 14%, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Таке зниження вартості помідорів виробники пояснюють посиленням конкуренції всередині галузі та хорошим врожаєм у деяких регіонах України через теплі погодні умови на початку цьогорічної осені.

Український аналог американської популярної страви – салбургер, став дорожчим у жовтні 2019 року на 1,1% (або на 17,66 грн), порівняно з його вартістю у вересні та на 9,1%, порівняно з минулим роком. Основний продукт українського столу – домашнє сало, у жовтні поточного року, порівняно з вереснем, не змінився в ціні і залишився на рівні 119 грн. 90 коп./ кг. А от за рік сало подорожчало на 5,2%, порівняно з його вартістю за аналогічний період минулого року. Жовтнева ціна на солоний огірок піднялась на 4,1% (або на 3 грн 22 коп/кг), порівняно з вересневими показниками і на 29,6%, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Ріст цін торкнувся й часнику, який подорожчав у жовтні на 26,5% (або на 12 грн 97 коп/кг), порівняно з вереснем та на 39, 6% (або на 16 грн 37 коп/кг), порівняно з жовтнем 2018 року. Вартість житнього хлібу від початку осені до теперішнього періоду зросла на 1,3% та на 26,9%, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Очевидно, що подорожчання основних продуктів для виробництва хліба стало однією з причин створення існуючої цінової кон’юктури на цей соціально важливий продукт.

Яблучний компот у жовтні 2019 року зріс в ціні на 3,4%, порівняно з вереснем, в основному через подорожчання за відповідний період 1 кг яблуко на 3,7% та 1 кг цукру на 1,9%. Також у жовтні 2019 року яблука коштували у два рази дорожче, порівняно з їх ціною за відповідний період минулого року.

Приємним є той факт, що на тлі зростання цін, середня заробітна плата в Україні (за даними Мінфіну) на кінець вересня склала 10687 грн/особу, що на 18,1% (або 1645 грн/особу) більше, ніж у відповідному періоді минулого року. Можна зробити висновок, що навіть з таким ростом цін на харчові продукти, у українців є можливість продовжувати ласувати улюбленими національними стравами.

Джерело https://agronews.ua

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra