Скільки сьогодні коштують груші в Україні
Від 15 гривень за кілограм і аж до півсотні, залежно від сорту та розміру – ятки на ринках рясніють грушами. Утім, продавці попереджають, що ціни надалі зростатимуть. Про це повідомляє ТСН.
Вільям, Бере та просто Марія – це елітні сорти груш. Їх вирощує Дмитро Панюк, але нині скаржиться на поганий урожай через температурні гойдалки навесні та посуху влітку. “Були катаклізми, були ці гради, коли садок цвів. А коли наливався, дощу не було”, – каже садівник.
Холодильники у величезних ангарах, однак із трьох камер заповнена плодами лише одна: “Якщо б вродили, то камери не були б пусті”. Але ті, груші, що є, вражають розмірами – на кілограм вистачає двох плодів.
Через неврожай ціни значно зросли. Такі, як Дмитро, груші продають великими партіями по 15 грн за кіло, а вже у супермаркеті груша пізнього сорту за місяць може вартувати вдвічі дорожче.
– Якщо банан може коштувати 30-40 за кг, то чому наша груша не може? Вона пахне в 10 разів краще, ніж той банан, і корисніша, – переконаний Дмитро Панюк.
Навіть попри затрати, а це добрива, хімікати та зарплата працівників, грушевий бізнес рентабельний – конкуренція невелика, ринок збуту є.
Імпортна груша довго зберігається, а от місцева – примхлива, швидко гниє. Надто цього року – через незвично теплу осінь.
– Усе натуральне, без хімії, не буде довго стояти. Ще буде до половини листопада – і все, – попереджають садівники.
Фермер із Буковини Павло привіз до столиці на продаж зо 300 кг груш: “Я торгую своїм товаром”.
– Така 15, така 20. Різні ціни. Все від розміру, – пояснює він.
Продавці попереджають: далі буде традиційно дорожче, гривень на 4-5, а після зими вартість зросте ще раз.
Джерело https://agronews.ua