В Україні подорожчає цибуля та часник

0 30

Актуальні ціни з українських супермаркетів – це 7-10 гривень за кілограм. На зиму і весну прогнозують символічне подорожчання – максимум 8 гривень за кілограм. Навесні ціни на цибулю били рекорди. Після весняного колапсу з цінами на цей овоч, покупці хвилюються і вивчають цінники, про це йдеться в сюжеті ТСН.

Збирання врожаю цибулі зараз у розпалі. Фермері цьогорічним урожаєм задоволені.

Наприклад, Леонід Кириченко зараз має сотні гектарів і величезні склади для зберігання. Втім, чоловік починав як усі: “Дідівським методом: в траншею клали солому, землею накривали. Половина перегнивала, іншу вибирали і тримали десь до весни в кагатах. Пропадало до 40 відсотків”. Зараз його склади-холодильники заповнені під зав’язку. Більша частина врожаю долежить тут до весни: “Наша українська цибуля реалізується протягом всього календарного року”.

Утім, минулого року до весни не вистачило. Цибуля стала майже золотою через перекупи. “Весь імпорт йшов через другі руки. У мене теж були пропозиції поїхати в Казахстан, придбати по сім гривень і продавати по 15”, – каже фермер Антон Барнак. Фермер Леонід пояснює: біда в тому, що українські фермери досі не вміють планувати, скільки і чого садити. У позаминулому році цибулі виростили стільки, що довелося віддавати за безцінь. Наступного року істотно скоротили посіви і ще трапився неврожай. Саме тому ціна і піднялася.

Європейські фермери, наприклад, домовляються, що сіяти. У нас – це справа кожного. “Це для споживача погано. Коливання цін, бо та ж цибуля або 25 або 5 гривень. Людині було б цікаво, щоб вона була 10 гривень – кожен рік одна ціна”, – пояснює. Цього року вродило, а отже і ціна низька – 5-6 гривень з поля. Актуальні ціни з українських супермаркетів – це 7-10 гривень за кілограм. Саме тому на зиму і весну прогнозують подорожчання символічне – максимум 8 гривень за кілограм. Зате часник в Україні все більше з китайським присмаком. За умов засилля дешевого китайського вирощувати вітчизняний невигідно, каже фермер Антон. Український часник вигідніше продавати за кордон, – каже фермер Ян. Туди він їде – по 50-60 гривень за кілограм.

“В рік ми експортуємо близько 100 тонн овочів в різні країни”, – говорить керівник часникової компанії Ян Мішкавеч. Дрібним фермерам експорт не під силу. Потрібні великі інвестиції в будівництво складів і сертифікацію. Склади-холодильники – головний секрет заробітку.

Тут часник може лежати майже до нового врожаю, щоб віддати на полиці, коли ціна буде максимальною. У роздробі часник вже дорожчає. У різних регіонах він коштує від 55 до 62 гривень за кілограм. Варто поспішити поки продають український. Незабаром з полиць його витіснить китайський, який вже є.

Джерело https://agronews.ua

Дізнавайтесь першими всі найсвіжіші аграрні новини України на нашій сторінці в Facebook, на каналі Telegram, а також підписуйтесь на Агрігатор у Твіттер. - Facebook Twitter Telegram

Відповісти

Ваш email не публікується