- Advertisement -

Український ринок зелені відстає від європейського на 10 років – AgroNews.ua

0 0

В Україні вирощуванням і продажем зелені, салатів і пряних трав займається невелика кількість постачальників. Причин багато, проте основна – це дуже ніжний товар, який швидко псується. Про це розповіла засновник ТМ «Салатик Лайф» Людмила Яріз, повідомляє Delo.ua.

“З боку виглядає як високорентабельний бізнес, але насправді дуже багато нюансів, кожен день виникають нові питання. Емоційно цей бізнес підходить активним підприємцям, але в Україні його немає змоги зробити масштабним. Єдиний масштабний проект зробила мережа АТБ. За інсайдерською інформацією, під Дніпром під цю нішу відведено близько 15 га”, – розповіла Яріз.

За словами фахівця, дана ніша дуже залежить від особистості. Зміни і розвиток починаються, коли з’являється постачальник, який думає не лише про заробіток, а й прагне розвивати бізнес. Україна від Європи (Польща, Чехія) за пропозицією і споживанням зелені на душу населення відстає приблизно в 8-10 разів. Від Німеччини в 20-30 разів. За оформленням, сервісом і асортиментом відстає від Європи років на 7-10, від Росії на 5 років.

«Сподіваюся, підприємці зрозуміють, що суттєвої конкуренції немає. Є погана і неякісна пропозиція», – зазначила експерт.

Крім того, Яріз зазначає, що розвитку сектора заважають підкилимні ігри окремих виробників. На її думку необхідно спільно обговорювати найгостріші проблеми, в тому числі, і корупцію в сегменті.

“Бізнес потрібно масштабувати, взаємодіяти і працювати над якістю. Урвати вже не вийде. Тому підприємцям необхідно розвивати цю нішу, а на законодавчому рівні зменшити кількість домовленостей, так як потрібно знизити відсоток корумпованості на ринку, щоб підвищити рівень продажів. У цій ніші великі перспективи, і ринок можна і потрібно зробити більш прозорим”, – вважає Яріз.

Джерело https://agronews.ua

Дізнавайтесь першими всі найсвіжіші аграрні новини України на нашій сторінці в Facebook, на каналі Telegram, а також підписуйтесь на Агрігатор у Твіттер. - Facebook Twitter Telegram

Відповісти

Ваш email не публікується