З’явилися окремі ознаки стабілізації в свинарстві України
Обсяги виробництва свинини в Україні станом на кінець червня 2019 року збільшились на 7,2% порівняно з аналогічним періодом минулого року.
За перші 6 місяців українські аграрії встигли виробити 274,4 тис. т свинини. Загальне поголів’я по Україні у першій половині 2019 року не змінилось порівняно з аналогічним період. Але, окремо по областях можна побачити деякі позитивні зрушення у розмірах поголів’я свиней, що могло стати причиною нарощення обсягів виробництва свинини. Так, наприклад, у Львівській області поголів’я збільшилось на 16,9% порівняно з минулим роком, а кількість живої маси – на 40,1%. У Харківській області поголів’я збільшилось на 11,6% та на 52,1% зросли обсяги виробництва свинини.
Проте у Полтавській та Рівненській областях на кінець червня 2019 вирощування живої маси свиней зменшилось на 7,2% та 12,9% відповідно у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Окремо категоріях господарств у Рівненській області найбільше поголів’я було втрачено на підприємствах – 16,9% , а в Полтавській – 3,3% голів втратили у господарствах населення. Ці області входять в список регіонів України, в яких було зафіксовано найбільше спалахів АЧС. Можлива така ситуація стала причиною зменшення поголів’я, а відповідно й виробництва живої маси свиней.
За даними аналітиків нідерландського банку Rabobank до кінця 2019 року через АЧС очікується дефіцит м’яса свинини у світі, а саме Китай втратить 25-35% нинішнього внутрішнього виробництва, В’єтнам — понад 10%. Зважаючи на такі проблеми галузі на світовому ринку, окремі ознаки позитивної динаміки в свинарстві України дають привід очікувати у перспективі на збільшення обсягів виробництва і експорту даної продукції.
Аналітичний департамент УАК