Аграрний дайджест від Єнота-агровіра (17.06-21.06.2019)
Що важливого відбулось в аграрному світі України за цей тиждень? Всі найактуальніші матеріали та найважливіші новини в агродайджесті від Єнота-агровіра.
Воу-воу-воу, хто тут у нас?? Суботні поціновувачі моєї єнотно-літньої творчості? Так, давненько не бачились – тиждень промайнув ну дуууже швидко. Я знаю, що пригріло сонечко, тягне на узбережжя до морів, але маю працювати. Тому підтримайте мене, і читайте свіжісінький, як легкий червневий вітерець, дайджест. Традиційно, занурюємось у нього із цифр.
Цифра тижня №1: до 1,3 млн га. Саме на стільки у 2018/19 МР збільшилися площі під ріпаком. І це рекордний рівень за останні 9 років.
Цифра тижня №2: на 1 мільйон доларів. Так HarvEast і UTA Group прокредитують понад 200 агровиробників південно-східних областей України.
Цифра тижня №3: в 5 разів швидше. Такими є темпи зростання українського органічного виробництва за останній час.
Літо прийшло, а з ним пора ягід. Ох, як я люблю ці всі сунички, черешню, малину – ну просто не передати словами! Смакота, краще за будь-який торт! Щоправда, ціни на цей літній “десерт” не радують – тільки українська суниця (полуниця) продавалась мінімум на 10% дешевше, ніж у червні 2018 року, а от високі ціни на лохину протримаються, щонайменше, до липня, так само не всім по кишені – черешня, її вартість злетіла ще на минулому тижні і буде ще дорожче. Так само, із ягідним присмаком був і цей новинний тиждень – приміром, мої Єнотні колеги дізнались, що ягідництво почне працювати по-новому – уже і спеціальну карту придумали. А от як воно буде насправді – почитайте у матеріалі Відкриті двері для berry, або як працюватиме Дорожня карта українського ягідництва. Як би там не було, а фрукти та ягоди потрібно не лише виростити, а й продати, а перед тим – ретельно запакувати, так, щоб ані краплинки ягідної “крові” не пролилось. А для цього, як виявилось, є чимало альтернатив, тож не тільки пластиком єдиним. Ну а поки пакуємо ягоди, можна цілком очікувати на перші кавуни, які незабаром припливуть до Києва за допомогою традиційної баржі.
Коментар Єнота: Баржу!! Баржу давай!!
А ще, Україна продовжує не тільки збирати урожай, а нарощувати потужності виробництва культур, приміром виробництво нуту в Україні за три роки зросло в 8 разів, а й експорт неупинно зростає. Так само активно працюють компанії і у питанні нарощення поставок кукуруди – хто став лідером продажів – читайте у рейтингу ТОП-10 експортерів кукурудзи у 2018/19.
Втім, новоспечений Президент України Володимир Зеленський позитивно налаштований щодо розвитку українського агросектору і уже анонсував зняття мораторію на ринок землі і скасував низку застарілих указів своїх попередників а Конституційний суд дозволив розпустити Верховну Раду. Та й негативно сприйняте аграріями введення ліцензування зберігання палива можуть перенести. Експерти уже встигли заявити, що зміна системи та законодавства стануть поштовхом для хвилі інвестицій в агросектор
Тим часом наші аграрії продовжують шукати нові ніші для виробництва – на Київщині заклали перший промисловий сад мигдалю, у Херсонській області вивели новий сорт часнику, а Чорне море здаватимуть в оренду для вирощування мідій, на Закарпатті роблять леквар та унікальні лікарські препарати з меду та варять знаменитий леквар, а тернопільські равлики цьогоріч поїдуть до Європи, аби ними ласували тамтешні гурмани.
Коментар Єнота: Ну просто не Україна, а гастрорай якійсь! Не дивуюсь, що до нас так часто приїздять туристи. До речі, я цього літа також очікую цілу єнотоделегацію моїх друзів – будемо відпочивати і смакувати українськими наїдками.
Але треба думати й про быльш традиційні культури. Зокрема, про сою – ось мої колеги розкрили секрети вирощування Секрети сої: коли сіяти, як підживлювати та чим правильно захищати?. Або ж про зернові – ось для працюючих на Сході нову програму підтримки вигадали Вертикальна кооперація: як працюватиме південно-східна програма підтримки фермерів.
Хочете більше знати про ціни та тренди на зернові та овочі, тоді мерщій – читайте наші свіжі моніторинги.
Ще не втомились? Тоді для вас ТОП-3 най-найкрутіші статті цього тижня:
Q&A: як свинарі запроваджують зони безпечності продукції і навіщо це потрібно
Запровадивши вільний від для хвороб статус, окремі свинарські підприємства зможуть експортувати продукцію до Китаю та інших країн навіть незважаючи на спалахи АЧС у країні.
Навіщо аграрним асоціаціям мати “своїх” депутатів? Або які закони чекають в парламенті.
Як Пісківська ОТГ навчилася вчити і заробляти на освіту
Як мешканці сіл на кордоні Київської та Житомирської області змогли побудувати систему освіти в своїй ОТГ?
Ох, ну і новин у мене було! Вибачайте, якщо щось не встиг написати. До речі, у ці вихідні очікують дуже спекотну погоду – тож бережіть себе, пийте компотики з фруктів і не збудьте про головні убори. Я теж подбав і купив чудову зелену панамку – головне, аби мене із квіткою або соняшником не переплутали))