Коли українські переробні підприємства планують заготівлю суниці на заморозку?

0 2

Інформація про можливі втрати значної частини врожаю суниці садової (полуниці) в Західних регіонах України і в господарствах Польщі не на жарт стурбувала переробні підприємства країни. Українські виробники замороженої ягоди ретельно стежать за подіями на ринку і не виключають того, що головний запас сировини вони будуть робити одразу із появою на ринку перших промислових партій ранньої суниці відкритого ґрунту.

Традиційно, найбільших обсяг суниці переробники скуповують в середині або, навіть, в другій половині червня, але події останніх 2х сезонів показали, що саме через погодні умови, пропозиція ягоди на ринку може бути нерівномірною. Так, в 2017 році, найнижчі ціни на суницю на найбільшому в Західній Україні гуртовому ринку ОРСП «Шувар» були зафіксовані в кінці травня, а в 2018 році найдешевша суниця пропонувалась на «Шуварі» в середині червня.

«Останнім часом погода постійно вносить корективи в плани із заготівлі переробним підприємствам. В 2017 році плани змінилися, через досить низький врожай. В 2018 році, хоча врожай і був доволі великим, переробні підприємства просто не встигли сформувати сировинну базу, тому що визрівання суниці у відкритому і закритому ґрунті відбувалося дуже швидко, завдяки теплій погоді. В цьому сезоні суниця буде надходити на ринок більш рівномірно, втім, якщо підтвердяться припущення про втрати врожаю в Західних регіонах країни , вже в третій декаді червня ціни можуть бути вищими від цін попереднього року, а активний попит з боку переробників може підтримати ціни на суницю на початку червня»,- коментує ситуацію Тетяна Гетьман, керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар».

За даними «Інфо-Шувар», станом на 20 травня 2019 року на майданчику для торгівлі з автомобілів суниця садова (полуниця) пропонується по 30-40 грн/кг (1,02-1,36 EUR/кг). Така ціна є лише на 3% вищою від цін в аналогічну дату попереднього року.

В порівнянні із травнем минулого року, загальний обсяг пропозиції суниці в Західному регіоні Україні зменшився в 2,5 рази. Причина менших обсягів – уповільнене визрівання ягоди, через прохолодну та дощову погоду.

 

file

info.shuvar.com

 

Джерело https://info.shuvar.com

Дізнавайтесь першими всі найсвіжіші аграрні новини України на нашій сторінці в Facebook, на каналі Telegram, а також підписуйтесь на Агрігатор у Твіттер. - Facebook Twitter Telegram

Відповісти

Ваш email не публікується