Агрономи проаналізували товарність яблук за 5 років – AgroTimes
Спеціалісти компанії «Грінора Фрут» (Вінницька область) проаналізували товарність яблук власного виробництва від валового збору за п’ять років.
Про це у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» написав Юрій Овчар, головний агроном садівничого господарства.
За базовий показник взяли 67% у 2019-2020 роках, коли тільки почали фіксувати товарність. На такому відсотку відбився сорт Джонаголд, який через густу посадку не мав належного забарвлення, пояснює Юрій Овчар.
У сезоні 2020-2021 років, коли тодішня «Аграна Фрут Лука» робила спробу переходу до органічного виробництва яблук, вал продукції знизився з 2 тис. тонн до 700 тонн, а товарність знизилася до 50-60%. Пізніше господарство почало працювати з відомим голландським консультантом Петером Ван Аркелем та його українською колегою Анною Сахончик, і ситуація в господарстві покращилася.
«Ми підв’язали нашу метеостанцію до голландської системи моніторингу розвитку парші і плодожерки, – згадав агроном. – Почали, так би мовити, вичісувати садок. І вже у 2021-2022 роках показник товарності 66% цілком відповідав дійсності».
Урожай 2023 року досягнув товарності 80%, і якщо б левову частку обсягу не склав Голден, найважчий у збиранні, зберіганні й транспортуванні сорт, а Гала, товарність склала б 90% та вище, вважає агроном.
Нагадаємо, ми також писали, що у надскладному для аграріїв 2024 році «Грінора Фрут», як і інші господарства пережило круте піке товарності – до 43%.