Економіка врожаю починається з вибору стратегії виробництва – фахівець – AgroTimes
Економіка врожаю починається з вибору стратегії виробництва. Їх може бути три: нульова, яка передбачає мінімальні затрати на виробництво продукції, відповідно, отримання мінімальної врожайності; комбінована – коли компанія націлена на достатньо високий урожай і отримує його завдяки достатньо низькій собівартості продукції, а також інтенсивна стратегія, за якої максимально вкладаємося в ґрунт і отримуємо максимально високу врожайність.
Про це розповів операційний директор ТОВ «Баришівська зернова компанія» Руслан Дегтярьов в інтерв’ю в журналі The Ukrainian Farmer.
За його словами, великим компаніям перша стратегія не підходить, бо собівартість виробленої продукції відрізняється від собівартості фермерського господарства більшою часткою загальногосподарських витрат.
«Усі витрати на виробництво продукції я поділяю на три частини: технологія (тобто всі польові витрати включно з посівним матеріалом, добривами, ЗЗР, пальним, ремонт техніки), вартість землі та загальногосподарські, або непрямі, витрати. В агрохолдингів набагато більша частина непрямих витрат, тому врожайність до 7 т/га кукурудзи їх не влаштує, бо велика частка непрямих затрат збільшує собівартість продукції. Відтак агрохолдинги вибирають між комбінованою й інтенсивною стратегіями»,
– пояснив Руслан Дегтярьов.
Він додав, що до повномасштабного вторгнення більшість агрохолдингів дотримувалися останньої. На жаль, інтенсивна система має великий мінус – вона працює тільки тоді, коли обмежувальним чинником є технологія. Коли рік засушливий, обмежувальним чинником є погода, тож обрана технологія опосередковано впливає на врожайність.
«Так, середня врожайність нашої основної культури кукурудзи за інтенсивної технології розрахована в межах 10 т/га. А, наприклад, у засушливий рік кількість і форма добрив, якість ЗЗР не відіграють значної ролі, і з великою собівартістю ми все одно отримаємо низький урожай. Навіть більше: у засушливий рік велика кількість азоту може давати зворотний ефект, і врожайність буде ще меншою. Раніше ми також практикували інтенсивнішу систему, але ще до початку великої війни почали переходити на комбіновану. Переламним був 2020 рік – велика посуха, яка спричинила низьку врожайність. Відтоді собівартість продукції для нас має головне значення»,
– зазначив фахівець.
Нагадаємо, Руслан Дегтярьов назвав головні тенденції змін у технологіях вирощування культур, що впливають на собівартість.