FRUIT LOGISTICA: українські виробники часнику матимуть доступ до найкращого обладнання — AgroPortal.ua
Цьогорічна міжнародна виставка FRUIT LOGISTICA, яка проходила 2-7 лютого в Берліні (Німеччина) і демонструвала весь спектр ланцюжка від виробництва свіжих продуктів до кінцевого споживача, стала однією з найкращих за останні роки.
Своїми враженнями про відвідування виставки з AgroPortal.ua поділилася президент Асоціації виробників часнику України, представник нідерландської компанії з вирощування часнику та цибулі Gourmet Юліанна Мусса.

«Цього року на виставці були чудово представлені Франція, Іспанія, Єгипет, Нідерланди, Аргентина. Китай — це окрема історія, було представлено цілий павільйон, присвячений часнику та імбирю. З України з представників часникового сектору на FRUIT LOGISTICA було нове об’єднання часникарів, і все. Маленькі виробники не можуть поїхати на такі виставки», — зазначила Юліанна Мусса.
Вона додала, що в межах виставки представники Асоціації виробників часнику України поспілкувалися з представником компанії BROCH, яка є виробником повної лінійки обладнання для часниківництва — посадки, збирання, калібрування та пакування.

Ми обговорили співпрацю щодо реалізації техніки BROCH для часнику в Україну. Асоціація виробників часнику є офіційним дилером компанії, й найближчим часом ми плануємо створити сервісний центр для цієї техніки, яка передбачає підготування зубка до посадки, сівалки, а також машин для копання часнику, обрізних і тих, що збирають бадилля в пучок.
Експертка додала, що калібратори як для часнику товарного, так і зубка, машини для очищення від BROCH дуже високої якості, й на такому обладнанні працюють виробники в ЄС, Єгипті, Латинській Америці. Вартість обладнання дорожче за китайське на 30%, але це виправдано високою якістю.
За словами Юліанни Мусси, Асоціація виробників часнику України також планує закупити лінію для доробки часнику і надавати виробникам послуги з дробіння перед висадкою.
«Це дуже важливий процес у вирощуванні часнику, оскільки подрібнений зубок не може довго зберігатися на складі. Він втрачає свої якості: висихає, стає схильним до захворювань і може відразу почати псуватися. Важливо після роздроблювання часнику на зубки відразу їх висаджувати. За міжнародними нормами зубок повинен бути висаджений протягом 48 годин після дробіння», — пояснює Юліанна Мусса.
Людмила Лебідь, AgroPortal.ua