BIG WINES: відновлення та реконструкція виноградників в Україні – Techdrinks.info

Виноградарство не має сезонності – переконуються на власному досвіді виноградарі й винороби. Зимова пора, а роботи на двох виноградниках компанії BIG WINES в самому розпалі. Компанія саме займається відновленням та реконструкцією недавно придбаних виноградників,  акцент роблять на автохтонні сорти винограду, такі як: Тельті Курук, Одеський чорний, Сухолиманський білий. Вже другий сезон на цих виноградниках працює науковим консультантом НАТАЛЯ КАМЕНЕВА, докторка сільськогосподарських наук, професорка кафедри технології вина та сенсорного аналізу ОНТУ, здійснюючи науковий супровід з виноградарства.

«Зараз ми займаємося саме відновленням виноградників, адже компанію «BIG WINES» цікавлять саме старі лози, розташовані в українських теруарах. Так, лози винограду сорту Тельті Курук на цьому винограднику мають понад 40 років», – розповідає Наталя Каменева. – У попередньому році ми вже робили із цього винограду вино, у нього виявилися дуже якісні характеристики. Отже, цей  клон винограду сорту Тельти Курук відповідає винам високої  якості, тому ми будемо працювати з цим виноградником і надалі».

Відповідно до фізико-географічного районування Одеської
області, територія дослідження виноградника знаходиться у межах північної околиці
південного Задністровського степу Придунайської провінції південних
чорноземів, а також дернових піщаних та супіщаних, які зазнали суттєвого
антропогенного впливу.  Цінність різних
ґрунтів для багаторічних насаджень визначається їх структурою,
гранулометричним і хімічним складом. Добре оструктурений ґрунт забезпечує
оптимальне співвідношення між водою і повітрям у ґрунті, інтенсивність
мікробіологічних процесів, гарантує добрий ріст кореневої системи рослин.
Гранулометричний склад ґрунту, або співвідношення глинистих і піщаних частин,
обумовлюють водний, повітряний, тепловий та поживний режими.

«Аналіз ґрунту показав, що обстежена ділянка винограднику в с. Шабо знаходиться на стиках давніх борових терас з іншими, пізніше утвореними терасами, і тому тут сформувались дернові карбонатні високоскипаючі піщані та супіщані ґрунти. Ґрунтоутворювальними породами тут є карбонатні супіски, із вмістом фракції піску, що перевищує 60%.  Тому було вирішено виноград сорту Тельті Курук садити кореневласний. Зокрема, на винограднику в селі Шабо було проведене нарізання чубуків для того, щоб потім з них виростити кореневласні саджанці», – додає Наталя Каменева.

Зараз на винограднику проходять роботи з відновлення
шпалери, замінюють стовпчики, заново натягують дріт. Невдовзі будуть підсаджувати
саджанці. Тобто, триває капітальна реконструкція виноградника.

На другому винограднику площею 84 гектари, розташованому на
території Буджакської громади у селі Ламбрівка, який знаходиться посередині
степу, якраз проводиться обрізка. Тут
росте виноград сортів Каберне Совіньон,
Мерло, Сапераві, Аліготе Трамінер рожевий, Піно Блан, Піно Нуар та Піно Гри,
Рислінг, Ркацітелі.
«Це також унікальне місце для вирощування винограду високої
якості, – говорить Наталія Каменева. – Тут теж сьогодні триває процес реконструкції
виноградника: поновлюємо шпалеру, потім плануємо підсадку саджанців».

Виноград, як багаторічна культура, особливо чутливий до
несприятливих погодних умов.  За словами наукового консультанта, через кліматичний хаос, який триває
на Одещині, результати року дуже важко спрогнозувати.

«2024 рік був сприятливим для вирощування винограду: на відміну від попередніх років, в цьому році були дощі, відповідний температурний режим. Тому ми сподіваємося, що виноград добре підготувався до зимового періоду. Нещодавно по всіх господарствах регіону почалася обрізка лози. Особливо на тих, де великі площі, і потрібно встигнути до початку сокоруху. Є надія, що 2025 рік теж буде сприятливим для винограду, – якщо щось не трапиться в цьому кліматичному хаосі», – стверджує Наталія Каменева.

Також Наталія Каменева рекомендує виноградарям проводити сортову
обрізку, враховуючи при цьому наступні фактори:

Цей процес потрібно проводити індивідуально до кожного сорту. Обов’язково враховувати біологію винограду, кліматичні умови, сорт та рік посадки винограду. Вино народжується на винограднику, і тому під час обрізки слід враховувати, з якою метою вирощують виноград: якщо для ігристого вина, то навантаження має становити до 35- 40 вічок на кущ, аби грона були більш легкими. Якщо ж мають бути червоні вина, то, навпаки, навантаження потрібно знизити – 20-25 вічок на кущ. Враховуючи ці технічні особливості, можна в майбутньому отримати чудові вина.

Багато важить і те, як зимуватиме
виноград. А це, в свою чергу, залежить від того, як йому “жилося”
влітку. Якщо виноград був добре доглянутий, не хворів, не був перевантажений
урожаєм, то він добре визріває, лоза набирається потужності, й він зимує
набагато краще.

Як наголошує власниця та СЕО виноробних компаній «BIG WINES» та «46 Parallel», бренд-амбасадор та партнер Vinos de La Luz Наталія Бурлаченко,  старі виноградники треба не просто зберегти, а ще й відновити та мати для виготовлення вина виноград зі старих лоз, який, звісно, має кращу якість,  концентрацію та насиченість аромату. «Роботи зроблено вже багато, але ще більше попереду. Підбивши підсумки сезону 2024, який був нелегким, але за якістю вин дуже вдалий, маю надії на кращий сезон 2025. Проте, виноградарство це завжди виклик і завжди сподівання на прихильність природи».

 


Джерело https://techdrinks.info

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra