Забій тварин буде проходити за новими правилами – АГРОПОЛІТ
В набули чинності нові правила забою тварин, які спрямовані на підвищення безпечності продукції тваринного походження. Про це повідомили у Держпродспоживслужбі
Нововведення:
-
- забій для власного споживання: продукти, отримані від подвірного забою тварин, можуть використовуватися виключно для власного споживання;
-
- реалізація продукції: продукти забою дозволено продавати кінцевому споживачу на агропродовольчих ринках у межах 50 км від місця забою або в межах області.
Обмеження:
-
- заборонений забій тварин без ветеринарного документа, що підтверджує їх здоров’я;
-
- забій свійських копитних тварин, диких ссавців, свійської птиці та кролів поза бойнями з експлуатаційним дозволом недопустимий.
Винятки:
-
- до трьох голів парнокопитних чи інших копитних тварин на тиждень;
-
- до п’яти голів свійської птиці або кролів на день.
В обох випадках обов’язковий передзабійний та післязабійний огляд ветеринарним інспектором або уповноваженим ветеринаром. Єдиним супровідним документом є товарно-транспортна накладна з інформацією про ідентифікацію тварин.
Мета змін:
-
- врегулювання господарської діяльності у сфері забою тварин;
-
- забезпечення безпечності харчових продуктів;
-
- зменшення екологічного впливу відходів забою.
Як писав AgroPolit.com, в Україні анонсували програму будівництва овочесховищ. Також реєстр державних сертифікатів щодо благополуччя тварин запрацює по новому через рік