Самобутня каша «Зозуля» з Вінниччини поповнила перелік нематеріальної культурної спадщини України – SEEDS
Міністерство культури та інформаційної політики додало до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України чотири нових позиції, пише SEEDS.
Це: традиція приготування затірки у селі Крива Лука на Донеччині; кавова традиція кримських татар; Агир ава ве Кайтарма – традиційний танець кримських татар, та традиції приготування та споживання каші «Зозулі» на Вінниччині, повідомляє пресслужба МКІП.
Каша «Зозуля» готується з пшона з додаванням маку та вершкового масла. Про цю кашу знають не одне століття в селі Дашківці, що на Вінниччині. Особливість її — тривале томління в духовці, бажано в глиняному горщику або чавунному казані.
У міністерстві зауважили, що відтепер громади мають вжити заходів для врахування рекомендацій та пропозицій Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при МКІП щодо забезпечення охорони елементів нематеріальної культурної спадщини.