Як саліцилова кислота впливає на продуктивність сої, – дослідження – AgroTimes
Саліцилова кислота в рослинному організмі виконує низку регуляторних і сигнальних функцій, однак найповніше її роль виражається за дії стресових чинників різної природи. Зокрема, одним із найважливіших ефектів саліцилової кислоти є індукція толерантності до шкодочинного впливу абіотичних стресорів, зокрема засолення, посухи, впливу важких металів тощо, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Для проведення досліду, протягом сезону обприскування сої саліциловою кислотою було проведено двічі: у фази третього трійчастого листка й утворення бобів із розрахунку 360 г саліцилової кислоти на 100 л розчину на 1 га. У результаті в загальному по досліду на ділянках, де було проведено обприскування саліциловою кислотою, отримали 14%-ву прибавку врожаю, як порівняти з ділянками без обприскування.
Так, за результатами досліджень визначено, що обробіток ґрунту й обробка рослин саліциловою кислотою суттєво вплинули на врожай сої. На дослідних ділянках він коливався в межах 16,4–31,1 ц/га.
Найнижчий урожай зафіксовано у варіанті із застосуванням нульових технологій – 18,9 ц/га, що на 22,2% нижче, ніж за традиційних технологій. За обприскування саліциловою кислотою приріст урожаю отримали на всіх варіантах. За традиційних технологій середня прибавка врожаю після «аспірину» становила 5,4%, за нульових технологій – 20,3%.
Також установлено, що розгалуженість сої та більша кількість бобів фіксується на сої, що була оброблена саліциловою кислотою.
Нагадаємо, головний ризик у вирощуванні сої – кліматичний. Як повідомлялося раніше, за певних умов соя може давати врожайність понад 2,5 т/га без основних добрив.