Індича ферма на Київщині: як перетворитися з ентузіаста в успішного фермера

Ще три роки тому, розведення індиків для фермерського господарства Андрія Ковалевського в селі Соснівка, що на Київщині починалося як «допоміжний напрямок» у агробізнесі. Все свідоме життя фермер успішно займався тваринництвом (зокрема, ВРХ) та переробкою молочної продукції. Обережні спроби диверсифікувати бізнес та спробувати вирощувати індиків обернулися несподіванкою, та здивували результатами. Про рентабельність цього напрямку, та про те, як розвивати бізнес на індиках в матеріалі Agri-gator


A.G: Сьогодні вам вдається охоплювати декілька сільгоспнапрямків, включаючи розведення великої рогатої худоби, птахівництво, козівництво. Чому ви як підприємець зробили вибір ще й на користь індичок?
Андрій Ковалевський: По-перше, їх м’ясо дуже смачне, корисне і дієтичне. Індички є досить великими птахами, один птах дасть до 20 кг дієтичного м’яса. М’ясо дуже цінується на європейських ринках і за останні декілька років стало популярним і в Україні, гурмани віддають йому свою перевагу. З реалізацією проблем особливих при наявності підприємницького таланту теж не може бути.
А якщо рахувати з точки зору саме бізнесу,на розведення цих птахів потрібні майже такі ж витрати як на курчат-бройлерів. А дорогого м’яса виходить в кілька разів більше, що з економічної точки зору ефективно і вигідно.


Наприклад, якщо навесні взяти на вирощування 60 індичат, до початку осені можна отримати від 300 і вище кілограмів дуже смачного м’яса, в якому найменша кількість холестерину, ніж в інших.

Читайте також: Не ферма, а аграрний зоопарк: досвід українського багатопрофільного виробника

A.G: Які породи дають більший вихід м’яса? Що необхідно знати для успішного розведення саме цієї птиці? 
Андрій Ковалевський:  Найбільш популярний американський крос – «БІГ-6». Це індики-бройлери, які дають дуже великий вихід м’яса. Вони відносно невибагливі у утриманні, за півроку виростають до 12 кг. Можу зазначити кілька важливих нюансів, до яких я дійшов самостійно, дослідним шляхом. Наприклад, у приміщенні, в якому містяться індички, вологість повітря повинна дорівнювати 60-70%. Більш високий або низький процент шкідливий для їхнього здоров’я. Високий призводить до розладу кишечника і виникнення різних інфекційних хвороб, а при низькому індички практично не їдять, а тільки п’ють воду.
photo5411183598234612455На продуктивність найбільших домашніх птахів також негативно впливають різні шуми і протяги. Але при цьому в пташнику завжди повинно бути свіже повітря. Ще одне правило: чим менше вік у молодняка, тим більше світла і яскравого освітлення потрібно для їх успішного і здорового зростання. До того ж, для хорошого обміну речовин приміщення повинні бути з вікнами. В іншому випадку буде потрібно ультрафіолетове опромінення. Дуже важливо вигріти пташку протягом перших семи днів її життя. І гріти не зверху, як більшість звикли, а гріти знизу, тобто мати теплу підлогу.


Стосовно саме цієї породи («БІГ-6» – прим.ред.) , в ній окрім м’яса цінується також ще й пух та пір’я, на яких можна додатково заробити.


photo5411183598234612453
A.G: Який раціон у індиків, та чи слід давати вітамінні “випойки” чи антибіотики птахам?
Андрій Ковалевський:  Раціон індичок досить різноманітний, харчуються вони і місцевими кормами, але краще давати більше кукурудзи і пшениці. Головне, годувати ненажерливих птахів якомога частіше – бажано 10 раз в день. Молодих індичат не має сенсу накачувати медичними препаратами, якщо вони і так виглядають здоровими. Важливо проводити профілактичні заходи.
Ми відгодовуємо протягом півроку, птахи після перших трьох тижнів життя харчуються виключно природними кормами без всіляких домішок для пришвидшення росту.
photo5411183598234612454
A.G: Які канали сбуту показали найбільшу ефективність за останній рік?
Андрій Ковалевський: Сьогодні ми налагоджуємо співпрацю зі столичними закладами, м’ясо індика достатньо затребувана позиція, це можу сказати з огляду поставок у HORECa інших видів м’яса. Ціна на нього також суттєво вища. Звичайно, ми хвилювалися що через карантин багато закладів припинять співпрацю з нами, проте з загальної маси 80% ресторанів продовжили з нами працювати. Реалізуємо по 150 гривень за кг. Також вже сформувалася велика група “пошановувачів” – постійних покупців, які стабільно замовляють індичатину. Окрім цього маємо додатковий прибуток з яєць для інкубації та індичат.
Agri-gator

Відповісти

Ваш email не публікується